Vrban o kući na Jadriji: ‘Ovdje sam se prvi put zaljubio i zapalio prvu cigaretu’

Tijekom ovih vrućih dana zasigurno su mnogi poželjeli imati kuću na plaži. Na našoj obali obiteljskih kuća ili vikendica uz plažu ima razmjerno malo. I kada se nekom posreći da sagradi takvu novu građevinu, uglavnom je riječ o rekonstrukciji postojećih objekata ili novoj gradnji u prijašnjim gabaritima. Jedan od takvih primjera je vikendica poznatog arhitekta Ante Vrbana, koju je sam za sebe projektirao na svojoj voljenoj plaži Jadrija pokraj Šibenika. Modernistička vila sagrađena je krajem prošle godine, ali sada njen domaćin provodi u njoj svoje prvo ljeto. I uživa,piše Jutarnji list.

Pogled puca na šibenski arhipelag, u daljini se vide Kornati. Povjetarac.

– Na Jadriji sam odrastao, ovdje imamo manju obiteljsku kuću koju je podigao dida Ante Kelava. Tu sam od rođenja proveo svako obiteljsko ljetovanje i s didom jedrio. Ovdje sam prvi put kao dječak razbio glavu, zaljubio se i zapalio cigaretu – sjeća se Ante Vrban.

Povratak u djetinjstvo

Ta je obiteljska kuća s vremenom postala pretijesna za sve članove te je Ante Vrban odlučio da će sebi urediti novu na istoj lokaciji. No to se pokazalo kao prilično težak zadatak.

– Više od deset godina tražio sam nekretninu na Jadriji, želio sam baš prvi red do mora, što se teško nalazi. Oni koji ovdje imaju kuće sebično ih čuvaju, prenose u nasljedstvo… I tako sve do lani, kad sam jedan dan bio na gradilištu u Londonu, nazvala me agentica za nekretnine i rekla da ima nešto za mene. Odmah sam se vratio u Hrvatsku. Bila je to starija kuća jedne drage gospođe baš uz plažu – prisjeća se Vrban.

Kuću je htjelo još nekoliko kupaca. Ipak, gospođa je imala specifičan uvjet za onog koga odabere.

 

– Obećao sam da neću posjeći niti jedan od njezinih šest velikih oleandara kao niti jedan bor – kroz smijeh će Ante Vrban.

I tako je sagradio novu kuću, u istim gabaritima, ali novim tehnologijama gradnje. Dakle, oko 60 kvadrata, pritom pazeći na svako stablo, pa i list.

– Napravio sam svoj dream house. Svi koji su bili tu ovih dana i koji me dobro poznaju kažu da je potpuno u mom stilu. Zapravo, netko je najbolje rekao: da si ti kuća, bio bi baš takav! Moderna je, funkcionalna i topla. Osim što sam želio da bude smještena tik uz more, ideja je bila i da bude u formi staklenog paviljona. Želio sam postići stapanje kuće s okolinom i zato je kompletna prednja fasada izrađena u reflektirajućem staklu – opisuje Ante Vrban.

Riječ je o sofisticiranom troslojnom reflektirajućem staklu, daleko najskupljem elementu kuće. Iz daljine ne trenutke kuća može izgledati i kao da je nema, pretapa se s okolišem. Projektirao je Vrban i brisoleje obučene u ogledalo na trijemu koje stoje pod točno izračunatim kutem kako bi dali privatnost, ali još i više da bi na sebe prenijeli more s plaže. Podove na montažnim terasama izvedeni su u WPC deckingu, kako bi se dobio dojam brodske palube, u nekoliko nivoa. Na njima su i vaze s mediteranskim biljem.

– Terasu koja je zapravo dnevni boravak gradili smo između i oko stabala. Sve je u kući i ispred nje u prirodnoj svježini i mirisu borove šume i mora. Inače, čitavu kuću u odnosu na prijašnju podigao sam za metar i tako dobio direktan pogled na more i Kornate, koje se vidi i iz kreveta – smije se Ante Vrban.

 

Po mjeri čovjeka

Dimenzije kuće nisu mu bile imperativ, dapače smatra da za idealnu kuću na moru ne treba više, baš po nekadašnjim standardima, koji su bili nešto skromniji, ali po mjeri čovjeka. U unutrašnjosti paviljona nalaze se uz dnevni boravak, spavaća soba i kuhinja i kupaona, koja ima i ulaz izvana, s plaže. Na krovu planira urediti terasu. Od namještaja u interijeru je nekoliko primjeraka neutralnih boja, uz detalje u boji, kao što je jedna ekskluzivna sofa bež boje u boravku, ali i njemu vrlo draga žuta sofa iz Ikee u natkrivenom dijelu terase. Prevladava, dodaje on, ideja da svega u prostoru ima točno koliko treba.Kuća je na idealnoj lokaciji pa kad zapuše bura, nekako je preskoči. No kada zapuše snažnije jugo, more mu, kaže Vrban, dođe točno do vrata zida od kuće, što je čarobni prizor. Taj je zid oko kuće sazidao u stilu suhozida,piše Jutarnji.

Videonadzor

Danas je na Jadriji naselje od oko 500 kuća, od toga je 40-ak uz more. Plažu Jadriju i život uz nju Vrban opisuje kao mikrolokaciju koja je introvertirana. – Ovdje se pretvorim u Antu od prije deset godina. Družim se s ekipom s kojom sam odrastao. Jadrija je poseban miks individualaca. Već su mi ovo ljeto došli neki stranci da im prodam kuću, ali nema šanse. Jadriju ne želim vezati ni za posao, to je moja oaza – ističe Ante Vrban.

 

Ovdje uz kupanje i druženje najviše ovih dana uživa u čitanju knjiga. Pa tako i sam piše knjige. Ima ih već tri, a sad na Jadriji piše i četvrtu knjigu, ali još nije došlo vrijeme za njihovu objavu.

 

– Volim pisati i čitati. Digitalan sam u poslu, ali obožavam miris knjige. Pišem i knjige o svome životu, a jednom ću ih možda i objaviti – govori Vrban.

Uz njega je vječni pratitelj i njegov nestašni pas Zeus. On ga čuva i pruža mu sigurnost. Vrban ističe i da je kuća dodatno osigurana, pod stalnim je videonadzorom, jer je vrlo otvorena i svima dostupna. I zimi planira ovdje boraviti kad god ulovi slobodne dane. A njegov paviljon ima grijanje te je ugodan za boravak u bilo koje doba godine.

Izvor:jutarnji list

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.