Wi-Fi vam je spor? Ovako otkrijte tko ga sve koristi

Većina Wi-Fi preusmjerivača (routera) imaju uključenu zaštitu po početnim postavkama. Pogledate li popis mreža dostupnih u vašoj blizini vjerojatno će većina biti zaključana. Ipak, poneki routeri emitiraju otvorenu, nezaštićenu Wi-Fi mrežu, na koju se bilo tko može spojiti i surfati bez unosa lozinke, piše Tportal.

Kako možete otkriti uljeza u svojoj Wi-Fi mreži? Najbolji – iako ne i najjednostavniji – način traži logiranje u vaš router i korištenje njegovog sučelja kako biste provjerili koji su uređaji spojeni. Možete to napraviti i s mobitela, ali preporučamo da za to upotrijebite stolno ili tablet računalo, zato što imaju veći zaslon, a i većina routera nije optimizirana za za pristup mobitelima.

Utipkajte u adresnu traku vašeg preglednika 192.168.1.1 i pritisnite Enter. To će funkcionirati na većini routera, iako je moguće kako pojedini modeli koriste drugu IP adresu. Pronaći ćete ju na samom routeru ili u uputama za korištenje.

Routeri se razlikuju međusobno, ali svi bi trebali imati mogućnost pregleda spoojenih uređaja. Vas zanimaju oni spojeni na Wi-Fi mrežu pa odaberite tu opciju ili pokušajte filtrirato popis tako da dobijete ono što vam treba.

Kad otvorite popis vjerojatno ćete uz svaki uređaj naći tri podatka: IP adresu (recimo, 192.168.1.17), MAC adresu (na primjer, EF-34-4D-9A-FE-36) i naziv (primjerice, Mirin iPhone).

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.