Za rubriku vjerovali ili ne: Saša Antić iz TBF-a mora na sud zbog pjesme ‘Mater’

Saša Antić iz splitske grupe TBF u svojoj kolumni napisao je kako je dobio poziv da kao svjedok na sudu objasni stihove iz pjesme ‘Mater’.

– Dobio sam poziv od Općinskog suda u Virovitici da se pojavim kao svjedok na raspravi u jednom kaznenom predmetu. Naime, kako sam doznao, okrivljenik je mladić koji je poslao policajcu sms poruku u kojoj je, između ostalog, pisalo i: ‘Naša mater te traži’ – napisao je Antić.

Da stvar bude gora, ne radi se o nikakvoj šali. Čovjek je zbilja zbog toga pozvan na sud.

– Moguće ste prepoznali, radi se o parafraziranju stiha iz refrena pjesme ‘Mater’ čijih sam stihova autor i sud opravdano smatra kako sam najkompetentnija osoba za tumačenje sadržaja pjesme ne bi li se utvrdilo ima li u njoj i u kolikoj mjeri elemenata ozbiljne prijetnje. Što reći, zahvalan sam na prilici da javno tumačim značenje jedne svoje pjesme jer se znalo dogoditi da se poneke protumače potpuno pogrešno od onog što sam njima htio reći – istaknuo je.

Sve mu to skupa, dodaje, nalikuje početku nekog filma braće Cohen u kojem muzičar dolazi u novi grad, a iste večeri mu prilazi razbojnik s pištoljem pod prijetnjom da uđe u auto, nakon čega ga odvoze u zabačenu seosku kuću u kojoj upoznaje mater iz sms prijetnje.

– Ona je očito velika zvijerka u kraju, tako i izgleda, baca na Beppu Joseph, capo di tuti capi, ubija pogledom, mlati štapom itd. Redanje osebujnih likova, nadrealni dijalozi, malo filozofije i rasprava o ulozi umjetnosti i umjetnika u društvu i puno bizarnosti i crnog humora – piše glazbenik.

Zamišljam čekaonice svjetskih sudova prepune autora pjesama, filmskih scenarija, stripova i romana kako čekaju red za tumačenje značenja svojih kreacija pred časnim sudom, piše Antić.

– Iskreno, malo mi je muka šaliti se s ovim jer je stvar očito vrlo ozbiljna. Radi se o sudbini jednog ljudskog bića koje bi moglo biti optuženo za prijetnju stihovima pjesme koja nema veze sa stvarnosti. Ona je igrokaz, fikcija i groteskno pretjerivanje koje se artificiranom agresijom ruga nasilniku. Glavni lik pjesme je karakterno degradirani jadnik koji se skriva iza majke, ona je ilustracija njegove nemoći i moguće samo plod njegove mašte. Naravno, vjerujem da do osuđujuće presude neće doći. Kad bi se to dogodilo, osim nepravde prema okrivljeniku, i pjesma ‘Mater’ bi dobila inkriminirani status, postala bi nešto kao hladno oružje. Zajebana i velika stvar za jednu pjesmu, ali s druge strane i službena potvrda da se radi o oštrim stihovima. To bi mi valjda na neki način trebalo i imponirati jer već sam se potpuno pomirio s tim da glazba ne može ništa bitno promijeniti u stvarnosti osim individualni doživljaj iste. Međutim, život se ponekad pobrine da o nekim stvarima razmisliš ponovo – zaključio je Saša Antić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.