‘Zar je beba opet gladna?’ Deset rečenica koje se ne smiju reći mami koja doji

Mame koje doje nerijetko čuju razna neprimjerena pitanja i izjave koje ni jednoj dojilji nije ugodno čuti. Izdvojili smo 10 rečenica koje ni jedna dojilja ne želi čuti i koje im ne biste smjeli govoriti.

1. Misliš da je beba dovoljno pojela?
Ni jedna mama koja doji ne može sa sigurnošću znati je li beba pojela dovoljno jer od bebe ne može dobiti povratnu informaciju je li sita. Stoga se mame dok doje vode instinktom i trude se prepoznati je li dijete dobilo dovoljno mlijeka.

2. 
Zar je beba opet gladna?
Bebe ne žele sisati samo kada su gladne, nego i kada im treba bliskost s majkom i kada ih treba umiriti, primjerice ako ne mogu zaspati. I zato ni za jednu majku ne postoji određen broj puta koliko će često dojiti svoje dijete. Majka će ponuditi mlijeko bebi kad god joj instinkt govori da bi trebala, piše portal Zadovoljna.

3. Dojenje mi je uništilo grudi!
Mama koja doji ne želi čuti nikakve negativnosti u vezi s tim kako je dojenje nekome uništilo grudi. To je kao da smršavite 20 kilograma i svojoj prijateljici koja također pokušava smršavjeti kažete: Smršavila sam 20 kilograma, ali sada mi koža grozno visi. Osim toga, istraživanja su pokazala da su obješene grudi posljedica trudnoće, a ne dojenja.

4. Ne bi li se osjećala ugodnije da se pokriješ?
Ovo i nije pitanje, nego osuđujuća izjava koja zapravo znači ‘Ja bih se osjećala ugodnije da se pokriješ’. Svakoj mami prioritet je njezina beba i koliko god joj je stalo do prijateljica i obitelji, njihovi komentari bit će manje važni od bebinih potreba. Ako vam smeta prizor dojenja, evo jednostavnog rješenja: nemojte gledati.

5. 
Nije li tvoje dijete preveliko da ga dojiš?
Koliko će dugo mama dojiti svoje dijete, tiče se samo nje. Ako netko to ne smatra normalnim, to je njegov problem. Američka udruga pedijatara preporučuje mamama da dijete doje tijekom cijele prve godine života i da nastave dojiti dokle god mama i beba to žele.

6. Ako ponudiš djetetu bočicu, više nikada neće htjeti cicati. 

Ova rečenica ne može biti veća neistina. Mnoge žene hrane svoje dijete i mlijekom iz bočice i mlijekom iz grudi. Osim toga, stručnjaci kažu da je sasvim u redu djetetu koje uredno cica ponuditi i mlijeko iz bočice nakon što navrši jedan mjesec.

7. 
Hraniš li dijete na bočicu, više ćeš spavati.
Istina je da bez obzira na to dojite li dijete, hranite li ga samo na bočicu, ili kombinirate i jedno i drugo, nećete se dovoljno naspavati. Svaka nova mama u nekoj je mjeri iscrpljena.

8. Ako ti je toliko teško dojiti, jednostavno daj bebi formulu! 
Kada kažu ovo, ljudi misle dobro jer ne žele da se toliko mučite. Međutim, mama koja se trudi dojiti, pa čak i ako joj je to teško, ne želi prestati dojiti unatoč bolnim i upaljenim grudima i bradavicama, već želi uspjeti u tome. Zato je radije pitajte kako joj možete olakšati nego da ju savjetujete da prijeđe na formulu.

9. Bude li beba cicala svaki put kad to želi, razmazit ćeš je.
Beba se s dojenjem ne može razmaziti. Neka novorođenčad cica svakih sat i pol, neka pak svaka tri sata. Normalno je da tijekom 24 sata novorođenče cica između 8 i 12 (ili više) puta. I to ne znači razmaziti dijete, nego brinuti se za dijete.

10. Zar si već prestala dojiti?
Isto vrijedi kao i kod 5. točke: koliko će dugo majka dojiti dijete, tiče se samo nje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.