Zašto je cigareta odmah nakon buđenja smrtna presuda?

Ilustracija

Cigareta uz prvu jutarnju kavu omiljena je aktivnost uglavnom svih pušača. No, taj jutarnji ritual mogao bi biti koban. Naime, američki znanstvenici su otkrili da pušenje u roku pola sata nakon buđenja, udvostručuje rizik za dobivanje raka pluća. Vjeruje se da je to zbog toga što ljudi ujutro mogu udahnuti više štetnih tvari iz nikotina.

U istraživanju sveučilišta Penn State College sudjelovalo je 7.610 pušača – 4.776 oboljelih od raka pluća i 2.835 zdravih pušača. Znanstvenici su dokazali da kod pušača koji puše odmah nakon buđenja, rizik od raka pluća raste za 70 posto. To nije uočeno kod onih koji prvu cigaretu pale barem sat vremena nakon buđenja. Znanstvenici napominju da broj popušenih cigareta tijekom dana ne igra veliku ulogu kao vrijeme nakon buđenja, piše Tportal.

‘Pušači koji zapale cigaretu odmah nakon buđenja, puše vrlo intenzivno. Što prije zapale, u pluća unesu više štetnih tvari jer su pluća nakon spavanja svježa i udisanje je snažnije. Pušači bi dobro trebali razmisliti o ovim otkrićima’, istaknuo je profesor Robert West koji godinama istražuje uzroke najčešćih karcinoma, među ostalima i karcinoma pluća.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.