Zašto je dobro jesti chia sjemenke?

Chia sjemenke daju energiju i povećavaju izdržljivost pri fizičkim aktivnostima

Chia sjemenke su još u 16. stoljeću bile počasni sastojak jela drevnih Asteka, Inka i Maja, a danas uživaju veliku popularnost u gotovo cijelom svijetu. Stručnjaci ih smatraju jednom od najzdravijih namirnica, a dovoljno je da bacimo pogled na nutritivni sastav chia sjemenki i naći ćemo opravdanje za njihovu visoku cijenu (oko 100 kn/kg). Ove sjemenke su šest puta bolji izvor kalcija od kravljeg mlijeka, a što se tiče sadržaja omega 3-masnih kiselina – nadmašuju losos i sjemenke lana

Sjemenke koje potiču proizvodnju enzima i hormona

Osim toga, ove sjemenke bogate su i antioksidansima, koji štite organizam od slobodnih radikala (a samim tim i od tumora). Sadrže čak devet esencijalnih aminokiselina koje omogućavaju izgradnju mišićnog tkiva, obnovu stanica, proizvodnju enzima i hormona, a u njima se kriju i vitamini A, D, E i K, kao i vitaminiB- kompleksa (izuzetak je vitamin B12). Ne sadrži gluten, te je mogu koristiti i oni koji pate od celijakije. Zahvaljujući tome što imaju nizak glikemijski indeks, rado ih konzumiraju i sportaši, jer brzo daju energiju i povećavaju izdržljivost pri fizičkim aktivnostima. Preporučuju se i u prehrani dijabetičara, jer u kontaktu s tekućinama u želucu – sjemenke stvaraju gel koji oblaže sluznicu i usporava razgradnju ugljikohidrata do sirovih šećera.

Kako ih koristiti?

Chia sjemenke su neutralnog okusa i kao takve mogu se dodavati raznim jelima, salatama i desertima, ali i jesti sirove (kao  grickalice), cijele ili samljevene, te u kombinaciji s drugim sjemenkama. Savjet plus: Sjemenke u jelo uvijek ubaci na kraju kuhanja, jer visoka temperatura termičke obrade uništava veći diohranjivih tvari.

izvor:zdrava krava

foto: zeolithmsmsnagaprirode.wordpress.com

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.