Zašto ne biste smjeli jesti krumpir ako želite zatrudnjeti?

Prema novom istraživanju, prehrana bogata krumpirom značajno povećava rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa u trudnoći. Stoga, ako radite na bebi, ovo je još jedan razlog da počnete izbjegavati čips i pomfrit

Ako radite na djetetu, vjerojatno razmišljate i o svojoj prehrani; nastojite jesti zdravu hranu, izbjegavate alkohol i cigarete i vjerojatno uzimate i folnu kiselinu. No jeste li znali da prehrana bogata krumpirom povećava vaš rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa, što dugoročno može negativno djelovati na vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe.

Istraživači s Nacionalnog Instituta zdravlja proučavali su prehranu žena koje su pokušavale zatrudnjeti, a posebno unos krumpira. Otkriveno je da konzumiranje ove namirnice s visokim glikemijskim indeksom povećava šansu da će u trudnoći doći dopovišenih razina šećera u krvi, odnosno gestacijskog dijabetesa. Desetogodišnje istraživanje je obuhvatilo više od 15 tisuća zdravih žena koje prije nisu imale gestacijski dijabetes. Svake četiri godine, žene su trebale ispuniti anketu o svojim prehrambenim navikama. Posebno su morale odgovoriti na pitanje koliko puta dnevno (od jedan do šest) su jele pečene, kuhane, pržene krumpire, pire ili čips.

Istraživači su otkrili da je većina ljubiteljica krumpira imala značajno veću šansu da će dobiti gestacijski dijabetes u trudnoći. Zbog zaključka istraživanja, kako bi smanjile rizik za nastanak ovog stanja, ženama se preporučuje da krumpir i namirnice od krumpira zamijene za mahunarke, cjelovite žitarice i povrće.

izvor:klokanica.hr

foto:ilustracija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.