Zašto posljednji dan stare godine zovemo Silvestrovo

Posljednji dan građanske godine je Stara godina. Na Staru godinu je u svim crkvama, obično navečer, misa zahvalnica i svečani “Tebe Boga hvalimo”. U mnogim župama je uobičajeno da tom prigodom župnik iznosi statistiku župe i spomene najvažnije događaje iz života župne zajednice u protekloj godini.Naziva se i Silvestrovo jer je prema kalendaru 3l. prosinca spomendan sv. Silvestra, pape.

Sveti papa Silvestar živio je u dva posve različita razdoblja kršćanstva – razdoblju progona i ubijanja i razdoblju Milanskog edikta, kojim kršćanstvo zadobiva slobodu. Godinu dana nakon Milanskog edikta, odnosno 314., izabran je Silvestar za papu kao 34. nasljednik svetoga Petra, prvog pape. Svi njegovi prethodnici na Petrovoj stolici bili su mučenici, iako nije baš svaki umro izravno od pretrpljenih muka. Crkva ih slavi kao mučenike jer su živjeli u doba mučeništva, jer su mnogo za nju pretrpjeli, a većina za nju i umrla. Kad je Crkva izišla iz katakomba, počela je gradnju svojih bazilika i hramova, veličanstvenih prostora za bogoslužje. No još važnije od toga bila je unutarnja izgradnja, na koju se sveti papa Silvestar dao cijelim srcem. Za njegova pontifikata održan je i prvi opći sabor, u Niceji 325., koji je osudio arijevsko krivovjerje. Pun zasluga za Crkvu, sveti papa Silvestar umro je 31. prosinca godine 335.

IZVOR: LJ.Bobalić/Glas Slavonije

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.