Životno djelo Marinka Jozića: Triljski samouki umjetnik mjesecima izrađuje šibensku katedralu

U Trilju mjesecima teku radovi na šibenskoj katedrali, a kako doznajemo od glavnog aktera naše današnje priče, privode se kraju.

– Ostalo je još samo dodati nekoliko glava, napraviti završno poliranje i katedrala Sv. Jakova dimenzija 1×70 je gotova – rekao je za Šibenski portal samouki umjetnik iz Trilja Marinko Jozić koji već godinama izrađuje drvene, staklene i kamene suvenire, a osim šibenske katedrale, kameni su u ovom slučaju i Marinkovi geni.

kat3

– Uz Krešimirov grad vežu me velike uspomene jer sam bio pripadnik 113. Šibenske brigade, a prošle godine iza obljetnice Oluje posjetio sam Šibenik, snimio katedralu i već osam mjeseci na njoj radim najmanje osam sati dnevno. Moja baka je, pak, pripadala lozi slikara Emanuela Vidovića, tako da mi je umjetnička crta uvijek bila posebno izražena, kako su karakteru, tako i u mojim djelima – rekao je 59-godišnji Marinko, po zanimanju strojobravar.

kat4

Nekad ga inspiracija, kaže, toliko ponese da se nerijetko u svojoj radionici nađe i u gluho doba noći, to mu nije problem sve dok radi ono u čemu uživa, a pohvale koje prima od prijatelja dodatni su mu ‘vjetar u leđa’.

– Na početku mi nitko nije vjerovao da ću imati toliko strpljenja, ali sada moju šibensku katedralu svi rado dolaze gledati. Kritike su jako pozitivne i ljudi me najčešće pitaju odakle mi za to živaca – kroz smijeh će Marinko koji objašnjava da ga to zapravo opušta, a nije mu problem kada nešto ne pođe po planu. Kao šibenski i triljski zaštitnik sv. Mihovil, primjerice.

kat1

– Nedavno sam napravio Mihovila koji mi je pao, ali nije mi bio problem napraviti ga ponovo – kaže Marinko Jozić koji svoje suvenire često i prodaje, ali ističe da mu to nikad nije bio prioritet. Na svojoj Facebook stranici često objavljuje i fotografije svojih kreativnih ostvarenja, a najviše reakcija uglavnom izaziva naša prekrasna katedrala.

Njega u radionici još nitko, tvrdi, fotografirao nije, ali neka se vidi vaša katedrala, to je i onako najvažnije – skromno će naš sugovornik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.