Znanost potvrdila: Ako voliš Harryja Pottera dobra si osoba

Prošlo je više od 20 godina od kada je svijet začarala prva knjiga o ‘dječaku koji je preživio’. I dan danas, ljudi diljem svijeta bez daha čitaju serijal knjiga o Harryju Potteru – o magiji, fantastičnim stvorenjima, opasnim napicima i borbama protiv zlih sila.

A sudeći prema jednom istraživanju, pobjeda najpoznatijeg malog čarobnjaka nije ograničena samo na stranice knjiga. Ustvari, Harry Potter čini ljude boljima i u stvarnom životu, piše Žena.hr

Naime, stručnjaci tvrde da je manje vjerojatno da će istinski obožavatelji Harryja Pottera biti netolerantni prema stigmatiziranim skupinama, odnosno da imaju razvijenu veću razinu empatije prema manjinama.

Sveukupno tri dijela istraživanja potvrdila su početnu hipotezu. U prvom dijelu sudjelovali su osnovnoškolci. Ispunjavali su dvije ankete: prije i nakon što su pročitali prizore koji su sadržavali odlomke povezane s predrasudama (gdje je Draco Malfoy vrijeđao Hermionu) i neutralne fragmente (kad je Harry kupio štapić).

Učenici srednje škole i studenti na sveučilištima sudjelovali su u eksperimentima drugog i trećeg dijela studije, a pitali su ih o njihovim osjećajima prema otuđenim ljudima nakon što su čitali o Harryjevim avanturama.

Rezultati istraživanja otkrili su da ovaj ‘čarobni’ serijal pomaže ljudima uvidjeti nepravdu u čarobnjačkom svijetu, a zatim primijetiti primjere predrasuda i nepravde u stvarnom svijetu.

Osim toga, lik Harryja Pottera pomaže nam razumjeti da je najvažnije od svega biti ljubazan prema drugima bez obzira koliko su drugi drugačiji od nas. Baš kao što potvrđuju riječi mudrog Albusa Dumbledorea: “Razlike u navikama i jeziku ne predstavljaju ništa ako su naši ciljevi identični, a naša srca otvorena.”

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.