Sir je namirnica koja je lako dostupna.
A u novoj studiji danskih znanstvenika potvrđena je veza između njegove konzumacije i dužeg, ali i zdravijeg, života.
Ovo je svojevstno i rješenje tzv. Francuskog paradoksa. Znanstvenici sa sveučilišta u Aarhusu istraživali su činjenicu da Francuzi žive dugo i zdravo iako imaju prehranu bogatu zasićenim mastima.
Analiza danskih stručnjaka objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry ukazuje na jednostavnije objašnjenje – prehrana bogata fermentiranim miliječnim proizvodima poput sira pridonosi dugovječnosti i zdravlju.
Francuzi imaju manju stopu krvnožilnih bolesti i duži prosječni životni vijek iako godišnje u prosjeku pojedu 23.9 kilograma sira po osobi.
Iako je uzorak ispitanika bio malen, ova se studija nadovezuju na onu britanskih znanstvenika objavljenu prije 3 godine koj su ustanovili da sir, posebice roquefort, pomaže u zaštiti srca i krvnih žila. [plivazdravlje]
izvor:cudaprirode.com