Znate li što označavaju brojevi na naljepnicama na voću?

Kada kupujete voće dopremljeno iz uvoza, svakako pogledajte brojke na naljepnici. Evo i zašto.

1.Ako se ta brojka sastoji od četiri znamenke koje počinju brojevima 3 ili 4, to znači da je voć́e uzgajano po poljoprivrednim pravilima koja su važila u drugoj polovini dvadesetog stoljeća, a to, pak, znači da postoje velike šanse da je proizvođač koristio umjetna gnojiva. Primjerice, tako uzgojene banane označene su brojkom 4011, a limuni 4033.

2. Ako voće koje namjeravate kupiti na naljepnici ima pet brojeva od kojih je prvi 8, riječ je o genetski modificiranom proizvodu. Primjerice, GMO banane na sebi imaju brojku 84011.

3.Ukoliko je na voću naljepnica pet brojeva, a prvi je 9, riječ je o zdravom, organskom proizvodu, uzgojenom bez gnojiva i pesticida. Organski uzgojene banane, primjerice, nose oznaku 94011, piše Healthy Food. Naiđete li na takvo voće svakako si ga priuštite, ako imate dovoljno novca, jer je organski uzgojeno voće (i povrće) zna biti nešto skuplje on prethodno navedenih primjera, prenosi N1.

Izvor: Lokal.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.