Znate li zašto legendarni crtani likovi imaju bijele rukavice?

Screenshot youtube

Jeste li primijetili da legendarni animirani likovi poput Mickeyja i Minnie Mouse, Šilje, Zekoslava Mrkve i Pinokija, uvijek nose bijele rukavice? Zbog čega su animatori crtanim junacima stavili rukavice doznajte u nastavku teksta

Pitanje zbog čega mnogi slavni crtani likovi nose bijele rukavice potegnulo se u još u crtiću “An Extremely Goofy Movie” iz 2000. godine kada Bobby Zimmeruski, prijatelj glavnog lika Maxa Goofa, pogleda svoje ruke i pita “Što misliš, zašto mi uvijek nosimo rukavice?”.

“Jeste li primijetili da legendarni animirani likovi poput Mickeyja i Minnie Mouse, Šilje, Zekoslava Mrkve i Pinokija, uvijek nose bijele rukavice?

Odgovor nije stigao tada, ali zato je nekoliko godinama kasnije, a dao ga je John Canemaker, povjesničar animacije i profesor na njujorškom sveučilištu, koji je istaknuo da zapravo postoje tri razloge zbog kojih mnogi klasični animirani likovi nose bijele rukavice:

1. Crtanje rukavica štedi vrijeme
Kada je animacija tek bila rođena, crtači su nakon nekog vremena shvatili da im je puno lakše kada nacrtaju rukavice nego kada moraju crtati ruke sa svim detaljima na njima. Na taj način crtanje je bilo brže i jednostavnije , piše portal zadovoljna.hr

2. Bijele rukavice se više ističu
U crno-bijelim animiranim filmovima crne ruke bile su vrlo teško uočljive uz crna tijela likova, otkriva Canemaker. Stoga su im animatori stavili bijele rukavice kako bi se ruke više istaknule.

3. Walt Disney želio je likovima dati ljudske karakteristike

U svojoj biografiji iz 1968. godine “The Disney Version”, sam Walt Disney dao je odgovor na pitanje zašto je odlučio da Mickey Mouse, kao prvi animirani lik kojeg je stvorio, nosi rukavice.

Nismo željeli da ima mišje ruke, jer je bio zamišljen da ima puno ljudskih karakteristika. I zato smo su stavili rukavice, objasnio je Disney.

Zanimljivo je da mnoge ptice u crtićima ne nose rukavice. No stručnjaci za animaciju ističu da objašnjenje zašto je tako možda nikada nećemo dobiti.

U engleskom jeziku postoji i izraz white glove test (test bijele rukavice) koji označuje važnost da je nešto napravljeno besprijekorno, precizno i bez greške. Dolazi od prakse nastale u SAD-u 1950.-ih kada su se stavljale bijele rukavice te se prstom prolazilo po površini kako bi se utvrdilo koliko je čista.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.