Znate li zašto su baš crvena i zelena boje Božića?

Ukrašavanje u vrijeme Božića ima posebno značenje, pa tako i boje koje simboliziraju blagdan Isusova rođenja: zelena i crvena. Zbog čega su baš te dvije boje simbol Božića?

 

Zelena
Božikovina i imela već se tisućama godina koriste za ukrašavanje povodom Božića. Godišnje doba zime hladno je, tamno i turobno, i upravo se zato zimzelene biljke koriste za dekoracije – kao podsjetnik da zima neće trajati vječno.

Crvena
Boja bobica božikovine, crvena, predstavlja Isusovu krv jer se on žrtvovao za ljude i umro na križu. Kršćanima je tako crvena jednostavan, a opet poseban podsjetnik na ono što je njihov spasitelj učinio za njih, piše portal Zadovoljna.

Druge boje koje se često koriste u božićnim dekoracijama jesu zlatna, bijela i plava. Jedan od sveta tri kralja donio je zlato na poklon malom Isusu, a zlatna ujedno simbolizira i betlehemsku zvijezdu koju su tri kralja slijedila na putu do Betlehema.

Bijela simbolizira mir i čistoću, dok je plava simbol Isusove majke, Djevice Marije, a tumači se i kao sinonim za nebo i raj.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.