Znate li zašto su škare najčešće narančaste boje?

Prepoznatljive škare s narančastim plastičnim ručkama dio su mnogih kućanstava u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta. Dolaze nam iz Finske i zaštitni su znak tvrtke Fiskars od 1967. godine koja ovih dana obilježava 50. godišnjicu. Uprave te škare dosad su prodane u više od milijarde primjeraka širom svijeta.

“Škare koje su zaštitni znak tvrtke Fiskars od 1967. godine do sada su prodane u više od jedne milijarde primjeraka širom svijeta. 

Škare koje su u to vrijeme većinom bile napravljene od teškog željeza djelo su finskog industrijskog dizajnera Olofa Bäckströma koji je htio dizajnirati izdržljive, jednostavne za korištenje i cjenovno pristupačne škare. Iako je oblik ostao isti, Olof je promijenio materijal. Dizajnirao je škare koje su imale oštrice od prešanog čelika, a plastične ručke.

Priča o škarama koje su trebale prvotno dolaziti u crvenoj, crnoj i zelenoj boji prilično je zanimljiva, piše zadovoljna.hr

Kada je Bäckström napravio prototip novih škara, u mašini za miješanje plastike sasvim je slučajno ostala boja koja je korištena za sokovnik koji je tvrtka ranije dizajnirala. Umjesto proizvodnje nove serije plastike, Olof je odlučio ipak pokrenuti proizvodnju s narančastom plastikom.

Ostalo je povijest. Tvrtka je ostala vjerna narančastoj boji i dan-danas, a prepoznatljiva “Fiskars Orange” čak je 2003. godine u Finskoj postala registrirana robna marka.

Foto:Screnshot Fiskars

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.