Potresna ispovijed udovice Robina Williamsa: ‘Laku noć, ljubavi moja’

U PRVOM intervjuu nakon smrti Robina Williamsa, njegova je supruga otkrila tragične detalje iz vremena uoči trenutka kada si je neprežaljeni glumac oduzeo život. Prema Susaninim riječima, teška bolest polako mu je oduzimala razum, zbog čega su mu se lucidna razdoblja izmjenjivala s paranoidnim i anksioznim fazama.

“U najboljem slučaju imao bi još tri godine života. I bile bi to teške godine. Velike su šanse da bi bio zatočen unutar vlastitog tijela”, prepričala je Susan prognoze liječnika u ekskluzivnom intervjuu za emisiju “Good Morning America”. Prvi je to intervju kojeg je dala od Robinove smrti, nakon tri godine sretnog braka i sedmogodišnje veze.  Susan svoga supruga opisuje samo najljepšim riječima.

“To je bila najljepša ljubav o kojoj sam uopće mogla sanjati. Znate, ona vrsta veze o kakvoj oduvijek maštate… Bazirana na poštovanju i ljubavi”, rekla je. Opisujući stanje svog supruga uoči njihove posljednje zajedničke večeri, 10. kolovoza 2014. godine, nije mogla zadržati suze. Kako kaže, Robin joj je “nestajao pred očima” od posljedica Parkinsonove bolesti.

Kobne večeri ležala je u krevetu i čitala, a suprug joj je ponudio da će joj izmasirati stopala.

“Laku noć, ljubavi moja…”

“Rekla sam mu ‘U redu je dušo, ne moraš večeras’. Nikada neću zaboraviti njegov pogled, jer je to doista htio… Onda se još par puta vratio u sobu. Jednom je otišao do ormara. Nasmijao se i rekao ‘Laku noć, ljubavi moja’, a ja sam mu odgovorila istim riječima…”, prisjetila se Robinova udovica. Još se jednom potom vratio po svoj iPad, a ona je pomislila kako je dobro što pokazuje interes za nečim.

“Pomislila sam ‘Ovo je dobar znak’. A onda je rekao ‘Laku noć. Laku noć’. To je bilo posljednje što je rekao”, prepričala je posljednje zajedničke trenutke. Sljedećeg dana, 11. kolovoza krenula je na posao misleći da joj suprug i dalje spava. Kada je njegova asistentica stigla, Susan ju je zamolila da je nazove kada se Robin probudi.

“Cijelo sam vrijeme mislila ‘zašto me još nije nazvala?’, a kada mi je poslala poruku da još uvijek spava, znala sam da se nešto strašno dogodilo”, prisjetila se. Prošlo je 11.30 kada je asistentici rekla da uđe u sobu i probudi Robina.

Rebecca ju je tada nazvala, no Susan voditeljici od suza nije uspjela prepričati što joj je rekla.

Čim je čula crne vijesti, požurila je kući.

“Tih 20 minuta u automobilu čitavo sam vrijeme vrištala ‘Robin!’, rekla je. U početku nije ni mogla doći do supruga, jer su u njihov dom već došle dežurne službe.

“Živjeli smo noćnu moru”

“Samo sam ga željela vidjeti. I dobila sam priliku… I dobila sam priliku moliti s njim. I reći mu ‘Opraštam ti 50 milijardi puta, svim mojim srcem. Ti si najhrabriji muškarac kojeg sam ikada upoznala’. Znate, živjeli smo noćnu moru, rekla je Susan. Prema njenim riječima, pred sam kraj života slavni je Oskarovac patio od depresije, anksioznosti i paranoje. Oduvijek je bio vrlo otvoren u vezi sa svojom ovisnošću, no njegova supruga tvrdi da u noći tragedije nije bio pod utjecajem nikakvih opijata. Štoviše, 11. srpnja su skupa proslavili njegovu godišnjicu apstinencije.

“Bio je potpuno čist i trijezan kada je umro. Osam godina je bio trijezan i bio je sretan zbog toga”, tvrdi Susan, dodajući da se depresija pojavila u proljeće, u travnju ili svibnju. Tada je dobio i antidepresive. No to nije bio najveći problem s kojim se nosio.

“Bio je to samo mali dio svega što se događalo. Gora od depresije bila je anksioznost. Sjedili bi na večeri, a ljudi su ga promatrali jer si naprosto nisu mogli pomoći. A on bi pitao ‘mršte li se oni to meni?'”, prisjetila se Robinova supruga. Godinu prije smrti sve je češće imao zdravstvenih problema. Osjetio je bolove u abdomenu koji nikada nisu dijagnosticirani, a uslijedili su problemi sa zatvorom, urinarni problemi i nesanica. Do veljače, Susan je bila sigurna da nešto ozbiljno nije u redu.

“Nešto nije u redu sa mnom”

“Rekao mi je ‘Nešto nije u redu sa mnom’, a ja sam odgovorila ‘Znam dušo. Otkrit ćemo što je, obećajem’. Ali u sebi sam se prvi put pitala hoćemo li doista uspjeti”, prisjetila se. Malo po malo, glumac je postao opsesivni hipohondar. U svibnju su dobili odgovor: Robinu je dijagnosticiran početni stadij Parkinsonove bolesti, progresivne bolesti poremećaja pokreta koja napada živčane stanice u mozgu, što uzrokuje drhtanje ruku, nogu i glave, a s vremenom i probleme s koordinacijom, kretanjem i jednostavnim zadacima. Iako mu nije bilo lako, Williams nikada nije rekao da više ne želi živjeti.

“Nikada, ne. Bio je bolestan i bilo mu je dosta svega, apsolutno… Kada su mu dijagnosticirali Parkinsonovu bolest, s jedne strane nam je laknulo, a s druge smo se pitali što sada slijedi”, kaže njegova udovica. Simptomi su već bili vidljivi, no događalo se još nešto, što tada nitko nije primijetio. Nakon glumčeve smrti, mrtvozornik je potvrdio da je Robin bolovao od demencije s Lewy tjelešcima, bolesti koju je teško dijagnosticirati, no mogla je dovesti do odluke da si oduzme život.

Susan se bojala da će se njen suprug nehotice ozlijediti, a događali su se i prvi incidenti. Jednoga dana se tuširala, kada je primijetila supruga nagnutog nad umivaonik.

“Nešto nije bilo u redu. Pogledala sam i shvatila da je sve puno krvi. Ručnik je bio toliko natopljen krvlju, a on je samo klimao glavom. Viknula sam ‘Robin, što se dogodilo, što si učinio? Jesi li udario glavom’? A on je samo kimnuo. Nedostajala je normalna reakcija, nije je bilo u njegovim očima. Izgledalo je kao da mi nestaje pred očima…”. Kada ga je pitala kako se to dogodilo, rekao je da je to bila samo loša procjena. Tek kasnije je shvatila u čemu je zaista bio problem.

Pred kraj stvari su izmicale kontroli

“Nakon godinu dana kopanja po uzrocima koji su ubili mog supruga, proučavanja bolesti s Lewy tjelešcima, otkrila sam da ona utječe na vid oboljelog. Dubina, prostor i njihova sposobnost da prepoznaju predmete, sve je zahvaćeno. Tako da danas razumijem, totalno razumijem. Nije namjerno udario glavom u ta vrata. Znam da je bio ljut na samoga sebe i da mu je bilo dosta svega”, prisjetila se Susan. Pred kraj, stvari su izmicale kontroli.

“U jednom je trenutku bio posve lucidan. Pet minuta kasnije rekao bi nešto što se jednostavno nije uklapalo. Jako se trudio držati sve pod kontrolom, ali posljednji mjesec jednostavno nije mogao. Bilo je to kao da je brana popustila”, rekla je, dodajući da je upravo u tjednu kada je preminuo bio naručen za neurokognitivno testiranje.

Robinova je udovica danas uvjerena da je samoubojstvom glumac zapravo vratio kontrolu nad svojim životom.

“Mnogo je razloga. Vjerujte mi, razmišljala sam o tome što mu je bilo u glavi, što ga je nagnalo na konačni čin. I mislim da je to bio njegov način da jednostavno kaže ‘neću’. I ne krivim ga, ni najmanje. Ni najmanje…”, zaključila je Susan Williams.

izvor:index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.