Powejstam ti tajm ko Kroejša: Andrea Andrassy u novoj kolumni objašnjava kako Vodice trate vaše vrijeme

U novoj kolumni za Index, Andrea Andrassy se bazirala na zadnji ‘hit’ HTZ-a: Croatia will waste your time. Tekst prenosimo u cijelosti:

ZNAŠ kaj je lijepo? Lijepo je kad je Valentinovo i onda dobiješ poruku zbog koje imaš osjećaj kao da ti je netko izvadio srce i na njegovo mjesto stavio toplu sarmu. To je lijepo. I lijepo je što se ti (tiiii) sad smiješ sa svim zubima, to je isto lijepo :*

Dosta romantike, idemo na aktualnosti.

Once upon a time, jednog klinca su satu engleskog pitali gdje mu rade roditelji, na što je on rekao: “My mother works at Croatia Osiguration.” Kroejša osigurejšn. Slatko je bilo, smijao mu se cijeli razred, osigurejšn se prepričavao još generacijama. Vjerujem da je od tad popravio engleski, a ako nije… vjerojatno radi u HTZ-u.
“Croatia will waste your time.”

Ako ne znaš o čemu pričam, kaži hop i skoči do stričeka Gugla pa se vrati. Vidiš? Smiješno, jel da?

Croatia will waste your time, i smijemo se jače nego što smo se smijali onom kralju koji je na Vladin Twitter napisao “neda mi se.” Neki kažu da je troll, neki da je gaf… ja mislim da je u HTZ-u netko kao copywritera zaposlio mačku koja se zna služit tipkovnicom. Svjetski mediji nam se smiju, smijemo se i sami sebi, a što je najgore, Croatia will waste your time uopće nije netočna izjava. Zapravo, točnija se dugo nije pojavila. Croatia WILL waste your time…

Dok u Sisku na zimski dan čekaš vlak koji jednostavno ne dođe jer eto, “danas ipak ne dolazi vlak za Zagreb” – kako su znali reći mom kolegi Saši koji zbog toga par puta nije mogao doći na posao. Pokaz je platio, vlaka nema, jebi ga… al imamo najljepše more.

Ma dok čekaš bilo koji vlak, u većini slučajeva, Croatia će ti uzet novac i onda će ti wejstat time.

Croatia will waste your time i ako imaš nesreću da na posao moraš onim zlostavljačkim busom koji vozi iz Velike gorice, onaj u kojem vozač zatoči cijeli bus jer netko nije imao kartu. Ne znam koji broj, ali znaju oni koji imaju tu “čast.”

Croatia will waste your time čim te majka rodi pa mora tri dana hodat od šaltera do šaltera da bi prijavila dijete svim uredima za koordiniranje koordinacije novorođenčadi. Ne dao Bog da si iz Siska pa da još moraš hvatat nevidljivi vlak.

Croatia will waste your time kad ideš vadit bilo kakav dokument za koji ti treba “rodni list ne stariji od 6 mjeseci.” Jer se u 6 mjeseci može svašta promijenit, možda si se ipak rodio negdje drugdje, nikad se ne zna.

Ne daj Bože da izgubiš osobnu, Croatia will waste your time gore od one bivše cure koja te godinama zavlačila jer još nije spremna na vezu ili možda je ili nije ili je. Prijavite gubitak pa čekajte mjesec dana a i biljege treba kupit pa onda kad se sve lijepo slegne i dobije lijepu, zlaćanu boju, preselite zahtjev na 19 različitih šaltera i molite se Svetom Kristijanu, zaštitniku osobnih iskaznica da gospođa na vašem šalteru nije na pauzi.

Croatia will waste your time na faksu, kad profesor održava konzultacije samo srijedom od 12.30 do 13.30 ali konkretno baš ovu srijedu kad si ti došao na vratima stoji “ove srijede nema konzultacija.” Croatia will waste your time kad će “točno vrijeme i mjesto pisanja ispita biti objavljeno na kabinetu profesora dan prije ispita” i ko te jebe Katarina iz Karlovca, skokni u Zagreb u 8 navečer pogledat dal na kabinetu piše “ispit je u dvorani D3 u 12 sati” jer se profesoru ne da objavit vrijeme i mjesto na interetu.  Kaj veliš, Katarina, došla si all the way from Karlovac i na kabinetu nije pisalo ništa? Bad luck. Ništa, dođi sutra u 7 ujutro, ionako u opisu roka piše da je ispit između 7h i 17h, pričekaj malo.

Croatia will waste your time u Referadi u kojoj teta zadužena za davanje informacija na upit za jednostavnu informaciju reagira kao da si ju tražio da ode do fotokopirke i napravi klitoralni selfie. Referada radi od 12 do 14, good luck bitches!

Croatia will waste your time i kad završiš faks pa ne možeš pronać posao u struci jer ga je dobila mačka od sestrične od lika koji zna ministrovu susjedu. Croatia will waste your time dok si na Burzi i čekaš tračak nade, posao koji će ti omogućit da i ti ove godine malo odeš na more wejstat tajm i doživiš  jedan od naših prekrasnih nacionalnih parkova.

Croatia will waste your time dok čekaš majstora za veš mašinu koji je rekao da će doć oko 10, a evo sad je već 12.30 i ti još uvijek čekaš. U Njemačkoj bi takav majstor dobio nogu, ali ovo nije Njemačka nego Croatia, zemlja majstora koji kasne ali budi sretan da su uopće došli.
Wejstat će ti tajm Kroejša i dok na telefonu čekaš službu za korisnike koju zoveš već sedamnaesti put jer ti je Internet spor, iako znaš da će ti “Dobar dan, Tomislav pri telefonu, kako vam mogu pomoći” samo smireno reć da probaš resetirat router i završit sa “Da, na žalost, to nije naša infrastruktura tako da ne možemo ništa.”

Croatia will waste your time na autobusnom kolodvoru u Vodicama na kojem ti kažu “nemere se rezervirat karta za bus za Split, ako ima mista, ima, a ako nema, onda ima u sljedećem busu ili isto nema.”

Croatia will waste your time jer imamo Ured za koordinaciju sustava procjene učinka propisa, a nemamo novaca za informatičke učionice u svim školama. I jer ti je za izdavanje potvrde o neposjedovanju nekretnina potrebna potvrda o neposjedovanju nekretnina.

Croatia will waste your time kad ti kaže da tramvaj broj 7 stiže za 5 minuta i onda jednostavno ne stigne i nikom ništa.

Croatia will waste your time kad hitno moraš na rendgen kralježnice pa ti ponude termin 2022. ako stigneš bit živ do tad.

Croatia will waste your time svaki put kad prodavačica na lokal zalijepi “dolazim odmah” i ode na kavu u birc preko puta, gdje će i njoj Croatia wejstat tajm jer konobar puši na šanku i ne da mu se odmah poslužit kavu.

Croatia will waste your time kad dođeš wejstat time na Plitvice i dobiješ onaj armageddon od hamburgera za 30 kuna, sjećaš se njega?

Croatia will waste your time jer,dok si ti studirao, učio i trudio se, nečiji nećak je na prijavnici za posao napisao “I speaks wellness englishing” i pozvao turiste iz cijelog svijeta da dođu da im Hrvatska potrati vrijeme.

Croatia will waste your time, ali nije kao da nismo navikli. U zemlji u kojoj burek od zelja (nećemo sad imat monologe o tome da je to zapravo zeljanica) prevedu “burek with desire”, zemlji u kojoj su prilozi u jelovniku “adverbs” i u kojoj se ručni rad prodaje kao “hand job”, navikli smo.
Btw, ovo nije anti-hrvatska kolumna, volim ja našu malu zemlju punu sporih referada i bureka od desirea, ali znam i da bi bila bolja kad bi prestali stavljat rođake na radna mjesta i dali priliku ljudima koji znaju što rade.

Hvala što si wejstao tajm uz današnju kolumnu – u sljedećoj raspravljamo o još jednoj vrućoj temi: Jel Milanović stvarno dobio šljivu ispod oka jer je pao na skijanju ili je istina naslov koji kaže da ga je žena gađala koferom kroz prozor?

Do tad, don’t waste time! I ako imaš mačku, čujem da u HTZ-u traže novog zaposlenika.

izvor:tekst: A.Andrassy/Index/Dnevnik gradske cure

foto:screenshot youtube

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.