TKO TO MENE GLEDA? Psi gledaju gazde u oči dok vrše nuždu iz dva razloga

Šetnja parkom, njuška po grmu i onda konačno olakšanje. Vaš pas još je jednom obavio svoju veliku dužnost na livadi ispred zgrade. Spremate se vrećicom pokupiti dnevni utržak, a on ili ona vas gledaju direktno u oči, dok rade svoj posao.

Stručnjakinja za ponašanje pasa Madeline Friedman objašnjava kako psi bulje u svoje gazde jer žele pohvalu što su izvršili nuždu tamo gdje ste ih učili da i trebaju, izvan vašegdoma.

Nakon nekoliko stručnih istraživanja, zaključeno je kako psi u gazde gledaju na isti način na koji djeca od roditelja traže odobrenje ili ohrabrenje. Drugim riječima, psi koji bulje u svoje gazde dok obavljaju svoju zadaću, smatraju vas svojim mamama ili tatama.

Dok su štenad, ohrabrujemo ih da to obavljaju izvan kuće. Jednom kada odrastu, psi ne zaboravljaju te pohvale, pa se nadaju kako ćete ih i dalje ohrabrivati ili im barem čestitati što su svoj teret ostavili na travnjaku, a ne na tepihu. Ergo, molećavi pogled.

Drugi mogući razlog zašto psi gledaju u gazde dok obavljaju nuždu leži u činjenici da su u tom položaju ranjivi. Trener pasa Nick Jones smatra kako psi na taj način zapravo od gazde traže da im čuvaju leđa, dok su indisponirani na ovakav način. S psima je uvijek zabavno, čak i kad.. ovaj, vraćaju uslugu.

izvor:net.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.