Tomaž Pandur umro od srčanog udara na probi kazališne predstave

Poznati slovenski kazališni redatelj Tomaž Pandur preminuo je uslijed srčanog udara tijekom probe predstave ‘Kralj Lear’ u Makedonskom narodnom teatru. Vijest o iznenadnoj smrti 52-godišnjeg redatelja objavila je makedonska TV postaja Telma.

Poznati redatelj rođen je 1963. godine, a svoju prvu kazališnu skupinu osnovao je još još u srednjoj školi. Nakon zavšetka gimnazije u Mariboru upisuje Akademiju za gledališče, radio film i televiziju u Ljubljani na kojoj je diplomirao 1988. godine.

Iste godine postavio je Šeherezadu koja je odmah postala senzacija, piše net.hr

Svoj prvi ozbiljniji posao dobio je 1989. godine kad je postao umjetnički ravnatelj kazališta u Mariboru gdje je zahvaljujući produkcijama Hamleta, Fausta, Carmen i Božanske komedije postao najcjenjeniji suvremeni slovenski redatelj.

Posljednjih godina u Madridu je vodio svoju kazališnu skupinu ‘Pandur Theaters’. Režirao je mnoge uspješne predstave, kao što su ‘Faust’, ‘Tesla Electric Co.’, ‘Hamlet’ i ‘Medeja’.

Dok je ravnao dramom u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, ugostio je brojne poznate kazališne redatelje, kao što su Paolo Magelli, Janusz Kica, Eduard Miller i Damir Zlatar Frey.

Hrvatskoj javnost poznat je zahvaljujući predstavama poput ‘Michelangela’, ‘Medeje’, ‘Rata i mira’ i ‘Caligule’.

Njegova kazališna poetika temeljila se na jakim vizualnim elemetima.  Široj publici Pandur je postao poznat po suradnji sa Severinom, za koju je 2013. režirao regionalnu turneju.

foto: screenshot

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.