VIDEO: Sapunice koje smo obožavali i skrivali pred drugima da ih gledamo

Kroz hrvatske televizije prošlo je jako puno sapunica. Neke su bile uspješne, neke malo manje. Neke naše, uglavnom strane. Dallas nam je definitivno otvorio neki novi svijet, a nastavilo se s Dinastijom – sapunicom nad sapunicama.

Zatim su s godinama postale popularne meksičke telenovele, a u jednom trenutku se i hrvatska produkcija odvažila, pa smo dobili i naše, domaće “dramske serije”.

Koje su nam bile najnapetije, koje smo doma potajno gledali, a onda se pred drugima kleli da to ne bi gledali ni mrtvi, i koje ćemo uvijek pamtiti kao klasike, prisjeća se telegram.hr

1. Dallas, 1979.

Američka sapunica koja nas je uvela u televizijski svijet bogatstva i intriga. Radnja je pratila život obitelji naftaške porodice Ewing, na čelu s njihovim patrijarhom Jockom Ewingom, osnivačem naftne kompanije Ewing Oil. Naftni tajkun je u zavadi s bivšim prijateljem Diggerom kojemu je preoteo djevojku, Ellie, i dio u naftnoj kompaniji. Jock i Ellie su imali tri sina: beskrupuloznog J.R.-a, crnu ovcu Garyja i idealističkog Bobbyja. Na prostoru bivše Jugoslavije seriju je krajem 1970-ih prvi put prikazala Radiotelevizija Beograd u programu JRT-a kao petodijelnu mini-seriju, dok je ostatak emitiran krajem 1980-ih.

2. Dinastija, 1981.

Nakon Dallasa bilo je gotovo, zakačili smo se za Ameriku, njezine sapunice, obitelji koje su u svađi, bogatstvo i ljubavne intrige. I onda smo to dobili u Dinastiji. Radiotelevizija Beograd ju je na programu JRT-a počela emitirati od sredine 1984. Radnja je pratila život Carringtonovih, bogate obitelji naftnih tajkuna koji su živjeli u Denveru i postala je jednim od simbola popularne kulture 1980-ih. Bili smo opsjednuti Blakeom Carringtonom, Krystle, Alexis, Sammy Jo, Colbyjevima…

3. Santa Barbara, 1984.

Iako je u SAD-u krenula 1984., kod nas je, naravno, došla nekoliko godina kasnije, pa smo u 18.35 sati pobožno sjedili pred telkom i pratili dogodovštine obitelji Capwell. Oni su živjeli u uvijek sunčanom gradiću Santa Barbari, a na čelu su bili C. C. i njegova žena Sophia. Pratili smo nezaboravnu ljubav njihove kćeri duge plave kose Eden i policajca Cruza, koji se nije skidao iz užasno uskih trapki. Tu je bila i njezina predivna sestra Kelly (glumila ju je danas slavna Robin Wright) te genijalni Gina i Keith koji su stalno smišljali neke nove spletke. Godinama je kružila priča o nekoj baki kod nas koja je navodno platila misu za Eden, koja je u jednom trenutku ostala paralizirana, kako bi prohodala.

4. Rosa salvaje, 1987.

A onda smo se s vremenom prebacili na meksičke telenovele, koje su u jednom trenutku doslovno eksplodirale u cijelom svijetu. Ovdje je u središtu priče bila Rosa García, koju je odgajala siromašna kuma. Rosa je bila naivna, neuka i sirova djevojka, psujući i divljajući kad bi je nešto smetalo. Stoga su joj ljudi nadjenuli nadimak “Divlja”. Jednoga dana, Rosa s prijateljima iz susjedstva ulazi u bogatašku kuću i susreće ambicioznu Dulcinu Linares, koja joj zaprijeti da će je prijaviti policiji, ali i njezina brata Ricarda Linaresa u kojeg se zaljubljuje. Dulca nije sretna i tu kreću problemi.

5. Marisol, 1996.

Marisol cijeli život jednu stranu lica skriva kosom, jer je kao mala pala na ogledalo i sada ima veliki ožiljak na licu. Kako bi prehranila sebe i svoju majku, prodaje umjetno cvijeće, ne znajući, naravno, da je unuka bogataša don Alonsa Garcesa. Kad mama umre ostaje potpuno sama, ali uskoro se zaljubi u poznatog slikara. No, postoji problem – on već ima zaručnicu i ona će učiniti sve da zadrži svog muškarca.

6. Esmeralda, 1997.

Priča se vrti oko slijepe Esmeralde, djevojke koja cijeli život živi u siromaštvu, ne znajući da je zapravo kći najbogatijeg čovjeka u kraju. Uslijedile su velika ljubav, Esmeraldino progledavanje, spoznaja o stravičnom zamjeni beba nakon rođenja i još gomila tajni i intriga.

7. Otimačica, 1998.

Svi su 1999. godine, kad je serija krenula kod nas, buljili u priču o blizankama Paulini i Paoli, koje, naravno, nisu znale da su sestre. Jedna je dobra, druga baš i nije. Jednog dana ova dobra i siromašna iskusi život svoje bogate sestre kad je ova sretne na ulici i, ne znajući da joj je sestra ali vidjevši da su jako slične, ucjeni da se mora vratiti u njezin život umjesto nje, kako bi glumila ženu njezinom bogatom mužu. Naime, njoj se više nije dalo.

8. Villa Maria, 2004. (kod ove i sljedećih sapunica već polako gubimo ispriku da smo ih gledali jer smo bili jako mladi)

Villa Maria je bila prva hrvatska sapunica (istu stvar za sebe tvrdi i Zabranjena ljubav), krenula je s emitiranjem 20. listopada 2004. i gledali smo je na prvom programu HRT-a u 18:40 sati. S njom smo pratili hrvatski pokušaj dostizanja američkog i meksičkog uspjeha, kroz tri obitelji koje su povezane, ali još više razdvojene novcem, ljubavi, strasti i izdajom. Tomo Jurak je bogati 50-godišnjak, između ostalog vlasnik hotela Villa Maria u Opatiji, koji samo želi obitelji pružiti savršen život. Ima kći Doru, koju je glumila Jelena Veljača, a koja od razmažene klinke postaje mlada žena koja će pokušati sačuvati obitelj na okupu, nakon što se saznaje prava istina o Tomovoj ljubavnici Vesni, ženi Tomova suparnika Maksa Lovreka. A Dora se pritom zaljubljuje u Luku Pongraca, djelatnika Tomove tvrtke, koji je i njegova desna ruka u poslu…

9. Zabranjena ljubav, 2004.

Pet dana kasnije, nakon Ville Marije, krenula je i RTL-ova sapunica u kojoj se blizanci Petra Novak i Danijel Lončar, razdvojeni odmah nakon rođenja te odrasli u različitim obiteljima, susreću i zaljubljuju. No kada se otkrije istina, njihova ljubav postaje zabranjena, izlaze uznemirujuće tajne i kreće cijeli niz intriga. Prilično smo sigurno da je ovo najrepriziranija serija na hrvatskom RTL-u, možda čak više od Dadilje.

10. Ljubav u zaleđu, 2005.

Novi hrvatski pokušaj sapunice, ovaj put Veljača glumi negativku. Serija prati živote četvorice mladića iz predgrađa koji su odrasli uz nogomet. Dvojica od njih napravili su profesionalne karijere kao nogometaši, jedan je postao uspješan trener, a posljednji je u menedžerskim vodama. U mladosti, na vrhuncu karijere, jedan je tragično izgubio život. 25 godina kasnije ovi ostali ponovno su u Zagrebu. Osim njihova složena odnosa sada pratimo i živote njihove djece, koji su odrastali pod utjecajem nogometa, te su često opterećeni prošlošću svojih roditelja. U središtu priče je ljubav prepuna prepreka nogometaša Marka i slikarice Nine.

11. Sulejman Veličanstveni, 2011. – 2014.

A onda se dogodio Sulejman, turska sapunica koja se temelji na životu desetog po redu sultana Sulejmana I. (poznatog kao Sulejman Veličanstveni), najdužeg vladajućeg sultana u Osmanskom Carstvu. Također je sve prepuno intrigi, ljubavi, zločina, samo na turski način. Za ovu stvarno više nemamo baš nikakvih isprika za gledanje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.