Danas je Kandelora i blagoslov svijeća, a u SAD-u svizac odlučuje slijedi li nam nastavak zime

Prikazanje Gospodinovo koje se još naziva i Svijećnica slavi se 2. veljače. Blagdan je u Dalmaciji poznat pod imenom Kandelora (prema talijanskom izrazu Candelora koji je nastao od latinskog Festum candelarum – Blagdan svijeća). Naziv Prikazanje Gospodinovo jasno govori o važnom događaju kad je Marija s Josipom, prema tadašnjem židovskom zakonu, donijela sina prvorođenca u hram.
Žena se tada smatrala nečistom 40 dana nakon rođenja muškog djeteta, a 80 dana nakon rođenja ženskog djeteta pa nije smjela ići u hram ni dirati ništa posvećeno. Nakon tog perioda čišćenja trebala je doći u hram i sukladno imovinskom stanju, donijeti janje ili par golubova ili grlica. Osim toga prvorođeni sin se smatrao Božjim vlasništvom pa je i njega trebalo donijeti i prikazati ga Bogu.

Drugi naziv za ovaj blagdan je Svijećnica jer toga dana svećenik obredno obavlja blagoslov svijeća. Opet je na jedan način vezan za Prikazanje Gospodinovo. Naime, starac Šimun je, ugledavši ga, malog Isusa nazvao „svjetlost na prosvjetljenje naroda“.

Naime, Sviščev dan ili Groundhog Day je praznik koji se slavi 2. veljače u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Prema folkloru, ako je sunčano kada svizac izlazi iz svoje jazbine i svizac ugleda svoju sjenu, onda će se zima nastaviti i idućih šest tjedana. Ako je pak oblačno i svizac ne vidi svoju sjenu, proljeće će doći ranije.

svizac

Sviščev dan slavi od 1887. godine. Svizac prognozira nevjerojatno precizno i tako je čak 39 posto njegovih prognoza točno, tako piše mediaite.com.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.