FOTO Heroine iz hitne pomoći: One su uzele volan u svoje ruke i pod rotirkom spašavaju živote

Minute, ma kakvi minute, sekunde život znače kad je u pitanju ljudski život. Toga su itekako svjesni svi medicinski radnici, liječnici, sestre, tehničari… A upravo je zanimljivo da u Tisnom sestre-tehničarke bez problema te sekunde odnedavno same kradu smrti. Naime, četiri sestre, među kojima su Šemsija Mujčinović, Antonella Blaće, Željka Gverić i Kolinda Lokas bez problema sjedaju za volan hitne pomoći, upale rotirku i jure na intervenciju zaobilazeći aute i prolazeći kroz crveno po potrebi…

Mnogi vožnju hitne pomoći asociraju s muškim poslom, ali četiri hrabre žene dokazuju suprotno. Nelagode je prvih nekoliko puta bilo, priča nam sestra Šemsija, voditeljica ispostave hitne pomoći u Tisnom.

– Sve se s vremenom slegne. Naučiš parkirati u rikverc pa gledati u bočne retrovizore. Sve je kao u običnom autu, ali samo male veće. Ionako ti treba vozačka B kategorije – ispričala nam je simpatična Šemsija. Reakcija, dodaje, ima svakakvih. Neki stanu pa gledaju i čude, ali uglavnom su svi više-manje oduševljeni.

Četiri dame nisu ni sanjale da će jednog dana juriti između automobila i to za volanom, a jedine su u županiji koje voze hitnu pomoć.

– Uvijek sam mislila da za vozača hitne treba nešto položiti, ali ono… Upališ sirenu, oni se maknu sa strane, a ti voziš ravno. Morate biti oprezni stalno jer sve morate napraviti najbolje što znate – govori nam sestra i vozačica.

22050013_2116337245058546_2791469425641038268_n

Obraćamo se mlađoj kolegici Antonelli. Priča nam i ona kako vozi hitnu pomoć, ali dosta manje nego Šemsa. U početku je, veli, sve bilo čudno jer je vozilo veće i šire.

– Idem u rikverc bez problema, uspijem se i parkirati. Nije mi problem pitati muške kolege za savjet oko vožnje – napominje Antonella.

Ima li podjele poslova na muške i ženske, pitamo dvije prilično emancipirane žene koje voze hitnu…

– Tako nešto ne postoji. U principu, u našem poslu, najbolja kombinacija je kad imamo muško i žensko jer ne mogu ja dignuti pacijenta od sto kila – ubacuje se Šemsija, a Antonella dodaje kako ne bi trebalo biti podjela zbog sušte činjenice da živimo u 21. stoljeću.

U Tisnom prije mosta, dakle, ordinira pet ekipa, i to onih famoznih t2 timova, bez liječnka, s dva tehničara. Odatle i potreba za tehničarkama-vozačicama. Zimi se brinu za pet tisuća ljudi, a ljeti i za 50 tisuća duša na otoku Murteru, ali i Pirovcu, tišnjanskoj Dubravi….

sestre vozačice

Jesu li intervencije ubodi ježeva, ili više ozbiljnijeg karaktera, pokušavamo biti neozbiljni… Dobivamo ozbiljan odgovor.

– Naravno da ne izlazimo na takve intervencije, ali stranci zovu radi toga i često dolaze na hitnu. Intervencije su svakojake. Teške, lagane, velike hitnosti… – ističe Šemsija, a u tom trenutku na vidjelo izlazi neizbježna tema. Ona o t1 i t2 timovima.

– Ljeti imamo doktora, od 12. lipnja pa skoro do 1. listopada – ubacuje se muški kolega, a Šemsija ne može da ne kaže kako je previše posla za tim t2 bez liječnika.

– Mislim da je Tisnom potreban tim t1 s liječnikom. Ako svi mogu imati liječnika, zašto Tisno ne bi moglo. Njima je jasno što se može dogoditi, ali mi ne možemo promijeniti trenutačnu situaciju – smatra sestra s 35-godišnjim iskustvom.

šemsija sestra vozačica

Na intervenciji je, dakle, jedan tehničar s pacijentom, a naprijed vozi tehničar-vozač. Ipak, s pacijentom su oboje skupa. Ovisi o procjeni, zovu prijavno-dojavnu jedinicu da im pošalju najbliži tim s liječnikom..

Pitamo sestre i tehničare funkcionira li bolje tim s dva tehničara, ili tehničar i vozač…

– Pa uglavnom je bolje da su na intervenciji dva tehničara jer se brže opremi pacijent – složni su u Tisnom.

Svi vole svoj posao, a sestra Šemsija govori kako se zvanje sestre ne uči u školi, već se rađa. Humanost je ono što odlikuje njihov posao i životni poziv. Za spasiti život ništa nije teško, a dokaz su i sestre-vozačice. Svi se uglas smiju i zafrkavaju kako je manji broj slomljenih retrovizora otkad žene voze hitnu.

Kakvi su vozači na cesti kad vide hitnu, zanima nas jer u nekim situacijama nije svejedno vidjeti jureće vozilo pod rotirkama iza sebe…

– Generalno, vozači su korektni, ali imamo problem s nekima. Znaju kočiti u krivinama, gdje ih ne možemo prijeći. Uglavnom, naš savjet je da nastave voziti kroz zavoj i gdje je ravnije, da se maknu. Nama nije Bogom dano, da ako imamo prednost, da možemo ludovati – poručuju vozači-tehničari iz Tisnog.

Kad je velika hitnost i gužva na cesti, zna biti grč u želucu, napominje Šemsija, ali sve to stane kad adrenalin proradi i kad je ljudski život u pitanju. Sekunde život znače, a toga su itekako svjesne ‘heroine iz našeg susjedstva’ za volanom hitne pomoći…

sestre vozačice

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.