Isprobajte vegetarijansku prehranu i promijenite navike

Jeste li znali da se 1. listopada obilježava se Svjetski dan vegetarijanstva? To je odlična prilika da isprobaš vegetarijansku prehranu koja čuva tvoje zdravlje i okoliš.

Prvo vegetarijansko društvo  osnovano je 1847. godine.

Sve se više ljudi odlučuje na vegetarijanski način života jer su svjesni da upravo na taj način najviše mogu učiniti za spas životinja, poboljšanje svoga zdravlja, te očuvanja planeta čije resurse nemilice trošimo za proizvodnju mesa. Veganski način života mnogostruko koristi životinjama, okolišu i čovjekovu zdravlju.

Vegetarijanci ne jedu životinje, tj. meso i ribu, mnogi ne jedu ni jaja, dok vegetarijanci vegani ne jedu niti mlijeko i med, odnosno izbjegavaju sve namirnice životinjskoga podrijetla.

Svaki oblik vegetarijanske dijete, obiluje unosom voća i povrća što ima niz pogodnosti na zdravlje srca i krvnih žila (prevenciju nastanka visokog krvnog tlaka, povišenog  kolesterola i triglicerida, infarkta miokarda, moždanog udara), prevenciju nastanka dijabetesa (osim u slučaju previsokog unosa jednostavnih ugljikohidrata), prevenciju razvoja nekih oblika karcinoma i jak imunološki sustav.Ako želiš prijeći na vegetarijansku prehranu, a brine te manjak željeza, to se  vrlo lako može riješiti unosom jaja te mahunarki i posebno soje, algi, orašastih plodova, sjemenki, zelenog povrća i tamnog bobičastog voća, piše Zdrava Krava.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.