" "
Više

    " "

    IZNENAĐUJUĆA LISTA: Bezmesne namirnice koje imaju sastojke životinjskog porijekla

     

    Većina nas bi s velikom sigurnošću tvrdila da su banane, pesto umak ili miso juha sasvim siguran odabir za vegetarijance. No, znanstvenici tvrde da smo u krivu. Naime, mnoge namirnice koje na prvi pogled nemaju nikakvu poveznicu sa životinjama i čine se kao idealan odabir za vegane i vegetarijance sadrže sastojke životinjskog porijekla. Banane, parmezan, žitarice i pivo samo su neke od namirnica koji padaju na ovome testu.

    Veganka Karin Ridgers, osnivačica televizije VeggieVision TV, tvrdi da je jedino rješenje u dobroj informiranost kupaca. Trebali bi detaljno čitati cjelokupni sastav namirnica koje konzumiraju.

    Jedine namirnice koje vegetarijanci i vegani mogu s potpunom sigurnošću jesti su one koje imaju certifikat koji im jamči da hrana ne sadrži proizvode životinjskog porijekla. Ovo je popis namirnica, koje je uz pomoć stručnjaka sastavio Daily Mail, a koje vegetarijanci i vegani ne bi trebali konzumirati.

    1. Parmezan i gorgonzola

    Mnogi to ne znaju ali parmezan se ne smatra autentičnim ako nije napravljen uz pomoć sirila (reneta) koji služi za grušanje mlijeka. Problem je što je sirilo enzim koji se dobiva iz želuca teladi i janjadi. Osim parmezana, slična je priča i s gorgonzolom i sirom Pecorino Romano.

    2. Banane

    Kupujte organske banane, jer su ostale vrlo vjerojatno špricane pesticidima koji sadrže sastojke životinjskog porijekla. Pesticid Chitosan je koristan jer čuva ovo voće od bakterija i preranog truljenja, no u svom sastavu sadrži djelove škampa i rakova. Dakle, nisu preporučljive za vegane.

    3. Jogurt

    Neki jogurti, pogotovo light verzije, sadrže želatinu kako bi im tekstura bila kremastija i bogatija. Želatina se pojavljuje u mnogim namirnicama. Poznata je činjenica da se ona radi od životinjskog otpada – odnosno kože, kostiju ili hrskavica. Prepuna je kolagena i često se pojavljuje u brojnim desertima i slatkišima. Naravno nemaju svi jogurti u svom sastavu želatinu i zato prilikom kupnje obavezno treba pročitati sastojke.

    4. Pivo

    pivo-alkohol

    U nekim se pivovarama za bistrenje piva prije filtriranja koriste pripravci na bazi ribljeg mjehura. Budući da se on u tom procesu kratko koristi, svega nekoliko minuta, nije naveden među sastojcima. Guinness pivo je jedno od njih.

    5. Crveni slatkiši

    U crvenim slasticama i hrani koja je obojana crvenom bojom velika je šansa da se nalaze životinjski sastojci. Crvena boja dobiva se od mrtvih zdrobljenih kukaca koji se miješaju s natrijevim karbonatom ili amonijakom te stvaraju onu divnu crvenu boju.

    6. Umak Worcester

    Koristimo ga za mnoga jela i pića (pa i za Bloody Mary), a radi se od inćuna. Baš kao što dashi, miso juhi (na broju 12) daje onaj specifičan okus, tako riba u ovom umaku daje zamaman i poseban okus.

    7. Sok od naranče

    limun naranča

    Neki sokovi od naranče sadrže omega 3 masne kiseline koje se dobivaju od ribljeg ulja. Stručnjaci savjetuju da obavezno treba čitati sastav na kutijama soka, a najbolje je sam ocijediti naranče.

    8. Žitarice za doručak

    Na tržištu je puno žitarica koje konzumiramo za doručak, a koje u svom sastavu imaju želatinu. Važno je čitati sastojke na kutiji.

    9. Gotova tijesta za pite

    Često u svom sastavu ova tijesta sadrže svinjsku masnoću, a ne maslac. Ona je jefitnija i ima duži rok trajanja.

    10. Sljezov kolačić

    Iako se tradicionalno radi od praha sljezovog korijena, većina onih koje kupujemo u trgovinama radi se od želatine.

    11. Pesto

    Osim bosiljka i pinjola ovaj umak sadrži dvije vrste sira Pecorino Romano i Grana Padano. Kako smo već spomenuli za njihovu izradu se koristi sirilo koje se dobiva iz želuca janjadi i teladi.

    12. Miso juha

    Ova juha se većinom radi od dashija, koji se dobiva višesatnim namakanjem, odnosno kuhanjem (ispod razine ključanja) kombu algi s fermentiranom tunom ili komadićima sušenih sardina ili shiitake gljivama. Dashi ovoj kao i drugim japanskim juhama daje onaj zamaman i specifičan okus. No, nije pogodan za one koji ne konzumiraju ribu.

    izvor: Telegram.hr

    foto:ilustracija

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Uskrsna čestitka šibenskog biskupa Tomislava Rogića

    Uskrsnu čestitku šibenskog biskupa Tomislava Rogića prenosimo u cijelosti. Draga braćo i sestre u Isusu Kristu uskrslome! Sveti Petar svjedoči poganima koji nisu bili u Savezu...

    U Knjižnici predstavljanje knjige Nade Rudan i izložba...

    U Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik, u utorak, 2. travnja u 18 sati bit će predstavljena knjiga "Mjesečeva sestra" Nade Rudan uz otvorenje izložbe...

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo...

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog...

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    NAJNOVIJE

    Uskrsna čestitka šibenskog biskupa Tomislava Rogića

    Uskrsnu čestitku šibenskog biskupa Tomislava Rogića prenosimo u cijelosti. Draga braćo i sestre u Isusu Kristu uskrslome! Sveti Petar svjedoči poganima koji nisu bili u Savezu...

    U Knjižnici predstavljanje knjige Nade Rudan i izložba Borisa Obratova

    U Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik, u utorak, 2. travnja u 18 sati bit će predstavljena knjiga "Mjesečeva sestra" Nade Rudan uz otvorenje izložbe...

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo pokazati zašto smo tu gdje jesmo’

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog Zadra traži prekid crnog niza

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...