Više

    IZVRSTAN TRIK: Znate ono kada kuhano jaje ne možete lijepo oguliti? Evo u čemu je kvaka

     

    Kuhanje jaja djeluje kao najlakši kulinarski zadatak, ali svatko od nas se barem jednom susreo s ljuskom koju je teško oguliti, žutanjokm koji se mrvi, bjelanjkom koji kao da je od gume…

    To su samo neki od problema s kojima se možete susresti prilikom pripremanja omiljenog doručka.

    Savjet je sljedeći: umjesto da jaje promatrate kao jednu namirnicu, trebali biste ga promatrati kao dvije, odnosno žutanjak i bbjelanjak, jer im je potrebna različita temperatura da bi dobili idealnu konzistenciju.

    Prava temperatura za kuhanje bjelanjka su 82 stupnja Celzijusa, objašnjava kuhar J. Kenji López-Alt u novoj kuharici The Food Lab: Better Home Cooking Through Science koja sa znanstvene strane istražuje pripremu određenih namirnica.

    Protein od kojeg se sastoji bjelanjak na spomenutoj temperaturi postaje čvrst, ali ipak nježan zalogaj, koji ne ostavlja dojam da žvaćete gumu. Međutim, to je pet stupnjeva viša temperatura od one koja odgovara žutanjku koji na toj temperaturi postaje suh, krhak i zelenkast.

    Potom slijede problemi s guljenjem. Ako jaja stavljate u proključalu vodu, postoji rizik da će se bjelanjak prerano skuhati u odnosu na žutanjak, ali ako ih stavite u hladnu vodu, jaja prijanjaju za ljusku i otežavaju kasnije ljuštenje.

    Trik je, tvrdi López-Alt, da jaja stavite u proključalu vodu, a da potom ubacite i nekoliko kockica leda, kako biste odmah spustili temperaturu. Potom nastavite kuhati na laganoj vatri.

    López-Alt je testirao ovu metodu tako što je na svakih 30 sekundi vadio po jedno jaje i provjeravao njegovu konzistenciju, ali vi to ne morate činiti.

    Dovoljno je da, kada nakon dodavanja leda voda ponovno proključa, nastavite kuhati jaja još 11 minuta i bit će savršeno.

    IZVOR: B92/Magazin.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Sedam europskih zemalja na ovogodišnjoj Noći tvrđava: Evo...

    Noć tvrđava i treću godinu zaredom, 10. svibnja povezat će utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj...

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na...

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema...

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    NAJNOVIJE

    Sedam europskih zemalja na ovogodišnjoj Noći tvrđava: Evo što su vam sve pripremili

    Noć tvrđava i treću godinu zaredom, 10. svibnja povezat će utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj...

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na festivalu Šubićevac live

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema večeri jačati bura

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...