Na današnji dan obilježava se Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Na današnji dan 16.rujna obilježava se kao Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača. Diljem svijeta promoviraju se nacionalni i globalni programi za zaštitu ozonskog omotača te podiže svijest o potrebi njegova očuvanja za naraštaje koji dolaze.

Ozonski omotač dio je Zemljine atmosfere koji se nalazi od deset do pedeset kilometara iznad njezine površine i štiti je od štetnog Sunčeva ultraljubičastog zračenja tako da ga upija. Znanstvenici su krajem sedamdesetih godina otkrili kako je sloj ozona sve tanji i uzrokuje ‘ozonske rupe’ zbog emisije štetnih plinova freona i halona. Time se povećala količina UV zračenja na Zemlji što je dovelo do porasta kožnih oboljenja i smanjenja poljoprivrednih uroda te otapanja ledenjaka, češćih poplava i orkanskih oluja.

ozon

Prema Protokolu iz Montreala  zemlje potpisnice obvezale su se na potpuni prestanak upotrebe freona, halona i drugih emisijskih plinova, a Hrvatska je potpisnica od 1991.godine. Provedbom ovog protokola do 2010.godoine smanjena je potrošnja tvari koje oštećuju ozonski omotač za 98% . Podaci pokazuju da bi bez provedbe Montrealskog protokola oštećenje ozonskog omotača bilo deset puta veće nego što je danas, a to bi imalo velike posljedice na zdravlje ljudi i na okoliš. Zahvaljujući Montrealskom protokolu u atmosferu je ispušteno 125 milijardi tona CO2 manje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.