NA DANAŠNJI DAN: Umro čovjek sa željeznom maskom, rodila se Indira Ghandi

Zagonetni Čovjek sa željeznom maskom umro je na današnji dan u Bastilli. Pravi identitet osobe koja je život provela okovana u željeznu masku nikad nije službeno utvrđen, a brojne spekulacije počele su već od Voltairea i Dumasa, preko filmova od kojih je vjerojatno najpopularniji onaj s Leonardom DiCaprijem.

Stotinu šezdeset godina kasnije američki predsjednik Abraham Lincoln izgovorio je svoj poznati govor ”Gettysburg Address” na nacionalnom groblju žrtava građanskog rata. Kratki dvominutni govor ušao je u povijest kao posveta žrtvama i opomena preživjelima.

Dva povijesna susreta također su se dogodila ovog jesenskog dana. Anwar al-Sadat, predsjednik Egipta, postao je prvi arapski državnik koji je posjetio Izrael 1977. godine, a svoj su prvi sastanak održali i Ronald Reagan i Mihail Gorbačov, 1985. godine u Ženevi.

Na današnji dan  1969.  veliki brazilski nogometaš Pele dao je svoj tisućiti gol u karijeri, protiv Vasca da Game na Maracani u Rio de Janeiru.

19. studeog 1975. je i dan premijere Leta iznad kukavičjeg gnijezda, klasika Miloša Formana s Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi.

MOMOneFlewOvertheCuckoosNest

No, bilo je i smiješno-sramotnih događaja, poput oduzimanja Grammyja dugokosim manekenima iz benda ”Milli Vanilli” za koje se otkrilo da pojma nemaju o pjevanju i da su, osim playbacka na nastupima, također zijevali na snimanju albuma, a drugi su pjevali.

Osim nekoliko političara, poput engleskog kralja Charlesa I i Indire Gandhi, ovaj dan kao rođendan slave poznate glumice Meg Ryan i Jodie Foster, kao i TV face Larry KingTed Turner i Dick Cavett.

indira-gandhi-2

 

Izvor: Dogodilo se na današnji dan

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.