NEĆETE VJEROVATI: Pet bizarnih naprava koje su nekad služile za ljepotu

Od krema koje ‘čudesno’ zatežu lice i brišu bore, pa sve do milijun varijanti fitness sprava koje nam garantiraju  ravan trbuh, vitko tijelo i besprijekornu ljepotu – industrija ljepote nas prati u stopu i konstantno bombardira novim proizvodima.

Na našu sreću, naprave danas izgledaju makar malo prihvatljivije od onih iz prošlog stoljeća – a sigurni smo da su i daleko bezbolnije…

NAPRAVA ZA RUPICE NA OBRAZIMA

Isabella Gilbert mora da je prošla pravi pakao u životu s nedostatkom rupica na obrazima, jer šta bi drugo moglo natjerati nekoga da izumi napravu koja ih stvara?

1936. godine Isabella je izumila ovu neobičnu napravu koja je obećavala ‘fini set rupica na obrazima’. Nismo sigurni kakvi su bili rezultati nošenja naprave, i da li ih je uopće bilo.

ljepota

 

POJAS ZA NOS

Za sve one koji su bili živi u ranom 20. stoljeću, a nisu bili zadovoljni izgledom svog nosa, dobra vijest je da nisu morali posegnuti za skupim i bolnim plastičnim operacijama. Loša vijest je druga opcija: Trados – oblikovatelj nosa.

Model 22 bio je prilično popularan 1918. godine, ali ‘specijalist za lice’ M. Trilety, izumitelj naprave, nije se zaustavio samo na tom modelu. Do 1928, Trilety je bio ‘stručnjak za oblikovanje nosa’ koji je ponudio brzu, ‘bezbolnu’ i stalnu korekciju nosa sa svojim novim modelom – Modelom 25.

NOS

 

GUMENA MASKA ZA LICE

Svi koji su imali ‘defekt lica’ u 1912. godini bili su sretni što među njima živi, hoda i smišlja nove naprave Lillian Bender, koja je i izumila ovaj super udobni uređaj koji je obećavao ‘uklanjanje bora i viška mesa’ putem potpuno podesive gumene maske.

Ovaj uređaj, koji izgleda kao korzet za lice, vjerovatno je poslužio i kao inspiracija za masku doktora Hannibala Lectera u filmu „Kad jaganjci utihnu“.

3

MIKROMETAR LJEPOTE

Maksymilian Faktorowicz, koji je otvorio malu prodavanicu kozmetike u 1909. godini, a koja je danas gigant poznat kao Max Factor, pored vrhunskih karmina i maskara imao je jedan poprilično zanimljiv izum – Mikrometar ljepote.

Mikrometar je izumio u 1932. godini, a služio je kao instrument dizajniran za otkrivanje nedostataka na licu žene, nedostataka koji bi poslije mogli biti ispravljeni šminkom ‘iskusnog operatera’. Ako je (kojim slučajem) maska za lice iznad poslužila kao inspiracija za masku dr. Hannibal Lectera, onda je i ovaj uređaj sigurno inspirisao Hellraisera.

4

5. REDUKTOR BRADE I ULJEPŠAVAČ

Imate problematičan podbradak? Nema razloga za brigu! ‘Reduktor brade i uljepšivač’ profesora Eugena Macka je tu da spasi dan (i vaš izgled).

Ovaj uređaj iz 1890. godine navodno može eliminirati  i zbrisati ‘dvostruku bradu’, naravno, uz pretpostavku da povlačite kablove dovoljno jako.

6

Izvor/foto: Novi.ba

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.