Pijete iz plastične boce? Nakon ovoga vjerojatno više nećete

Svakodnevno vježbate, hranite se zdravo i svoju ste prehranu obogatili voćem i povrćem i namirnicama koje sadrže mnogo vlakana?

Odlično, imate zdrave životne navike koje će se pozitivno odraziti na vaše zdravlje. Ali neke stvari vam mogu ugroziti zdravlje, a da uopće toga niste svjesni.

Pijete iz plasične boce

Hidratacija organizma jako je važna i potrebno je piti dovoljnu količinu tekućine, ali pametno je izbjegavati piti iz plastičnih boca koje sadrže Bisfenol A ( BPA). Riječ je o kemijskom spoju koji se uglavnom koristi sa proizvodnju polikarbonatne plastike i poliepoksida.

Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) 2010. godine je objavila izvještaj u kojem izražava zabrinutost oko izlaganja fetusa, beba i mlade djece toj tvari jer uzrokuje negativne posljedice za razvoj.Bisfenol sadrži i epoksi smola koja se koristi kao zaštitna presvlaka u konzervama i limenkama. Malo tko zna da ispune za zube u stomatologiji također sadrže BPA.

Još prije 100 godina je utvrđeno da bisfenol A u ljudskom tijelu djeluje poput umjetnog estrogena. Bisfenol oponaša ljudske hormone i remeti naš endokrini sustav, piše Alternativa Za Vas.

Već odavno se pretpostavlja da je BPA odgovoran za porast broja oboljelih od raka dojke u svijetu.

Sada je potvrđena povezanost bisfenola s oštećenjem jetre, pretilošću, dijabetesom, neplodnošću i nekoliko vrsta karcinoma.

Prije dvije godine Danska je postala prva europska zemlja koja je zabranila BPA u ambalaži za hranu i pića namijenjena djeci mlađoj od tri godine.

Istraživanja potvrđuju da BPA može uzrokovati neplodnost i sindrom policističnih jajnika kod žena te probleme s erekcijom kod muškarca.

Najnovija studija vezana za BPA je potvrdila povezanost između ove kemikalije i srčanih oboljenja. Engleski znanstvenici su analizirali podatke ankete “National Health and Nutrition” i dokazali da muškarci s visokim dozama BPA u organizmu imaju veći rizik od razvoja bolesti srca.

To je zbog toga što BPA potiskuje hormon koji nas štiti od srčanog udara, oksidativnog stresa i oštećenja krvnih žila.

IZVOR: Večernji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.