Suze svetog Lovre padaju u noći na petak

Zaljubljenici u astronomiju u noći na petak imat će priliku uživati u puno većem broju zvijezda padalica nego inače, stoga potražite mjesto udaljeno od grada i uživajte u spektaklu.

Suze svetog Lovre ili kiša meteora u kojoj zaljubljenici u astronomiju uživaju svakog kolovoza ove godine će prirediti pravi pljusak koji će svoj vrhunac imati u noći na petak, od pola sata iza ponoći.

Hrvatski astronomski savez navodi kako će roj početi s većim brojem malih meteora dok bi veće primjerke trebali vidjeti od 1.23 sati pa sve do jutra. Uživanje u Perzeidima u početku bi mogao pokvatiti Mjesec, no u vrijeme maksimuma uvjeti će biti idealni jer Mjesec zalazi oko 00.41 sati.

Zemlja ove godine prolazi kroz nešto gušći oblak meteorida pa se u maksimumu predviđa do 160 meteora na sat. Prosjek za roj Perzeida inače je stotinjak. Zbog toga u noći na petak potražite mjesto što dalje od gradske rasvjete i svjetlosnog onečišćenja kako bi uživali u nebeskom spektaklu.

Meteorski roj nastaje prolaskom kometa Swift-Tuttle kraj Sunca, a ono što možemo vidjeti na nebu su djelići kometa koji presijecaju putanju Zemlje. Dok Zemlja prolazi kroz taj oblak tisuće čestica izgaraju u susretu s atmosferom te taj trag vidimo na noćnom nebu. Vidimo ih u zrakastom uzorku, gdje se radijalno šire od jedne točke. Ta se točka naziva radijantom, a prema njezinom položaju na nebu, meteorski roj je dobio i ime. Radijant Perzeida je u zviježđu Perzeja.

Izvor: 24sata

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.