VIDEO/FOTO: Žena koja je rodila 69-ero djece ali to nije sve

Trudnoća je za mnoge majke čudesno stanje, ali postoje i majke čije su trudnoće pravo čudo. Recimo, jedna majka je rodila osmorke, a druga je ostala trudna i rodila sa 72 godine. Obje su oborile rekorde, a neke su čak ušle i u Guinnessovu knjigu. No, one nisu jedine koje spadaju u kategoriju ekstrema.

Znate li koliko je godina imala najmlađa majka čiji je slučaj zabilježen u medicinskim publikacijama ili koliko je najviše djece rodila jedna žena? Dok najmlađa majka na svijetu drži rekord iz 1939. godine, ona najstarija prije nekoliko godina je postavila novi rekord. Iako nisu sve završile u Guinnessovoj knjizi, prema liječničkim arhivama, ovo su najekstremniji poznati slučajevi majčinstva u povijesti medicine.

1. Žena koja je rodila 69 djece

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, jedina poznata žena koja je rodila najviše djece u povijesti čovječanstva zvala se Shuya Vasillyev te je živjela u Rusiji. Svoju djecu rodila je u 18. stoljeću, a bila je trudna 27 puta. Tijekom tih trudnoća 16 puta je nosila blizance, sedam puta trojke i četiri puta četvorke. Prema arhivu, od 69 rođenih, čak 67 ih je preživjelo.

2. Najmlađa majka

lina medina

Lina Medina iz Perua imala je samo 5 godina, 7 mjeseci i 21 dan kad je rodila u svibnju 1929. godine, barem tako tvrdi zapis iz tadašnjeg La Presse Medicale. Liječnici su u početku njezine trudnoće mislili kako ima veliki tumor abdomena, a da je trudna shvatili su kad je već bila u 7. mjesecu. Medina je rodila dječaka carskim rezom. Navodno je djevojčica svoju prvu menstruaciju dobila kad je imala 8 mjeseci, a zbog sumnje na incest, u pritvoru je završio njezin otac. Kako nije bilo dokaza protiv njega, oslobođen je te nikad nije ustanovljeno tko je bio otac djevojčicinog djeteta.

3. Najstarija majka

Omkari Panwar najstarija je rodilja na svijetu. Ona je u dobi od 72 godine rodila blizance, djevojčicu i dječaka začete umjetnom oplodnjom i to 2008. godine. U toj dobi Panwar je već imala dvoje odrasle djece i petero unučadi koje je dobila sa suprugom.

4. Prvi muškarac koji je nosio trudnoću

Thomas Beatie transrodna je osoba te samim time prvi muškarac koji je bio trudan te rodio. Beatie, koji je rođen u tijelu žene, 2008. godine je umjetnom oplodnjom začeo te rodio dijete. Na to se odlučio jer njegova supruga ne može ostati trudna. Nakon toga, Beatie je rodio još dvoje djece.

5. Najmanja mama

Stacey Herald, koja je visoka tek 71 centimetar, rodila je troje djece iako su je liječnici upozoravali da bi si na taj način mogla ugroziti život. Naime, Stacey boluje od bolesti kostiju zbog čega je vrlo krhka te joj se kosti lako lome. Također, njezina zdjelica je jako mala pa su liječnici strahovali da bi rastući fetus mogao zdrobiti njezine unutarnje organe. Naposljetku su sva tri poroda prošla u redu, najmlađe i najstarije dijete su naslijedili njezinu bolest, a srednje dijete je normalnog rasta.

6. Prva majka osmorki

Nadya Suleman, poznata i kao Octomom, postala je poznata po tome što je rodila osmorke u siječnju 2009. godine. Dok je imala 33 godine, ova Amerikanka je postala prva samohrana majka osmero djece koja su sva preživjela porod. Djeca su začeta umjetnom oplodnjom, baš kao i njezinih šestero starijih sinova i kćeri. Zbog njezinog slučaja mnogi su se pitali bi li trebala postojati određena granica kod broja zametaka jedne umjetne oplodnje jer, realno, to ugrožava i život rodilje. Liječnik koji je Nadyji izveo umjetnu oplodnju kasnije je suspendiran te mu je oduzeta liječnička dozvola.

izvor:telegram.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.