‘AFRIČKI PAKAO’: Marko Fržop vozi na najtežoj svjetskoj etapnoj mountain bike utrci

– U osam dana prijeći ćemo oko 750 kilometara i svladati 16.500 metara visinske razlike, po izuzetno teškom terenu, u  teškim vremenskim uvjetima – kaže Vodičanin, koji će na Cape Epicu nastupiti u paru sa Zadraninom Lukom Šopićem

Pred Vodičaninom Markom Fržop najveći je izazov u sportskoj  karijeri, nastup na najtežoj svjetskoj etapnoj mountain bike utrci – ABSA Cape Epic, koja će se od 15. do 23. ožujka održati u Južnoafričkoj Republici. Učinit će to u paru sa Zadraninom Lukom Šopićem, s obzirom da je riječ o timskoj utrci. Za razliku od njegovog kolege iz ‘Luma Teama’ koji iza sebe već ima dva nastupa na Cape Epicu, Marko će po prvi put osjetiti ‘pakao Južne Afrike’. Momci su pokušali dočarati što ih čeka na jugu Crnog kontinenta, u okolici Cape Towna.

– U osam dana prijeći ćemo oko 750 kilometara i svladati 16.500 metara visinske razlike, po izuzetno teškom terenu, u  teškim vremenskim uvjetima. Cijelo vrijeme moramo biti skupa, razlika između nas dvojice nikad ne smije biti veća od dvije minute, jer u suprotnom slijedi diskvalifikacija. Za takvo nešto morate biti ne samo fizički, nego i psihički, mentalno pripremljeni. Uslijed velikih napora tijelo je podložno napadima bakterija, pa dolazi do proljeva, povraćanjam, a da bi to izbjegli morate biti fit u svim aspektima  – objašnjava Marko, aktualni prvak Hrvatske u maratonu.

markofrzop111

Na utrci će nastupiti 1.200 biciklista iz cijelog svijeta, koji će nakon prvog dana i prologa, morati odradit sedam etapa, svaki dan po jednu.

– Etape su u prosjeku duge između 100 i 140 kilometara, a najteža je peta, takozvana ‘kraljevska etapa’. Ona nije najduža, ali ima najviše uspona, vozi se po jako teškom terenu, i tko nju ‘preživi’ vrlo je blizu cilju. Iako, ova utrka ne dopušta opuštanje niti u jednom trenutku – ističe Luka.

I same pripreme su bile ‘paklene’.

– U posljednjih četiri mjeseci na biciklima smo prošli između šest i sedam tisuća kilometara. Odradili smo oko 400 sati treninga, a koji je uključivao i planinarenje, trčanje, plivanje – kaže Marko.

mtbutrkajuafrika444

Momci su nam otkrili i što rade kada nastupe krizni trenuci u utrci, a kakvih će sigurno biti u Južnoafričkoj Republici.

– ‘Vučemo’ jedan drugog, motiviramo, ali najbolji je lijek pjesma. Nedavno smo na jednom treningu, kada smo bili na rubu pucanja zapjevali i pomoglo je – otkriva Marko.

Momci na jug Afrike, na put dug nekoliko tisuća kilometara, kreću u ponedjeljak. Ali, onaj teži ‘put’ čeka ih nekoliko dana kasnije, 750 kilometra ‘afričkog pakla’. Sretno im bilo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.