Andrew Bogut: Dražen Petrović je najbolji europski košarkaš koji je ikad igrao u NBA ligi

NAKON sedam godina igranja u Milwaukee Bucksima (2005.-2012.), Australac hrvatskih korijena Andrew Bogut posljednje tri član je trenutno najbolje momčadi regularnog dijela  NBA-a Golden State Warriorsa.
Novinar portala CroatianSports.com Denis Svirčić uhvatio je Boguta i napravio je s njim jako zanimljiv intervju u kojem je australski Hrvat dao svoje mišljenje u aktualnim temama i problemima u hrvatskom sportu.
Odmah na početku razgovora Bogut je pohvalio Damjana Rudeža i Bojana Bogdanovića, jedina dva ”prava” Hrvata u NBA-u, a na pitanje tko je za njega najbolji europski košarkaš koji je ikad igrao u NBA-u odgovorio je:
Dražen je najveći svih vremena
”Teško pitanje, no ipak mislim da je to Dražen Petrović. Dražen je bio igrač koji je došao u NBA s jasnim ciljem da bude zvijezda, nije se bojao nikog i legendarna su njegova prepucavanja na parketu s Reggie Millerom i Michaelom Jordanom. Bilo je sjajnih igrača koji nisu Amerikanci, poput Nowitzkog ili Nasha,no za mene je Dražen najveći.”
Svirčić je povukao paralelu između košarke i tenisa po pitanju eventualnog namještanja utakmica te je upitao Boguta je li se ikad u karijeru susreo s nečim takvim.
”I da jesam, zar stvarno mislite da bih vam rekao? Šalim se, zaista nikad nisam bio upleten u tako nešto niti znam da je itko od mojih suigrača tako nešto radio. To nema veze sa sportom i to je pogrešno”, rekao je Bogut.
Na pitanje što misli o slučaju Ajle Tomljanović, koja je uzela australsko državljanstvo i sad nastupa za zemlju u kojoj nikad nije živjela te općenito o sportašima koji nastupaju za druge zemlje Bogut je rekao:
”Teško je to pitanje i vidimo da je taj problem posljednjih godina jako prisutan u Europi. Moja priča je drugačija. Ja sam Australac, ali imam hrvatske korijene. Roditelji su mi morali napustiti Hrvatsku, ne zato što su to željeli, već zato jer nisu imali izbora. Međutim, kako sam rekao, ja sam Australac i moj izbor je ipak Australija. Ne bih ja nikoga kritizirao zbog takvih odluka, no priznajem da mi je čudno što neki američki igrači dobiju putovnice europskih država već nakon šest mjeseci. Za mene je to upitno.”
Znam da postoje problemi, no baklje i neredi nisu rješenje
Na pitanje što misli o neredima hrvatskih navijača u Milanu za vrijeme utakmice Italije i Hrvatske Bogut je bio jasan:
”Takve stvari nisu u redu. HNS plaća velike kazne zbog toga, a sami igrači mogu nastradati od bačene baklje ili kovanice. Jasno mi je da postoji prijepor između Saveza i navijača, no ne mogu se takvi problemi rješavati na ovakav način”, rekao je igrač Warriorsa i onda je priznao da navija za Dinamo kojeg gotovo nitko ne gleda premda je deset godina zaredom prvak:
”Hrvatska se nalazi u jako lošoj ekonomskoj situaciji i ljudima nogomet više nije prioritet. Mnogim ljudima je teško, posebno ratnim veteranima. Teško je očekivati da će Hrvati trošiti novac na luksuz kao što su utakmice, koncerti ili odlasci u restorane, kad gotovo pa da nemaju za kruh. Što se tiče neslaganja navijača s Mamićem, to mi je malo čudno. Dinamo pobjeđuje i čovjek bi pomislio da će navijači biti uz njega, no očito je da postoje problemi.”
IZVOR: Index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.