Apokaliptični prizori iz omiljene pripremne baze ‘Krkaša’: ‘Vratit će se voda, opet ćemo veslati na Rami’

Pomalo apokaliptične slike dolaze ovih dana iz sjeverne Hercegovine. Naime, zbog loše hidrološke godine i pojačane proizvodnje električne energije u tamošnjoj hidrolektrani Ramsko jezero gotovo je potpuno presušilo, pa umjesto vodenog plavetnila to područje sada ‘krase’ pustinjski prizori. Povlačenjem vode na vidjelo su izašle  kuće, groblja, sve je puno blata pa je teško zamisliti da je do jučer tu bilo jezero s pripadajućim ribljim fondom.

Isušivanje Ramskog jezera rastužilo je i šibenske veslače. Članovima Krke ono je bila jedna od omiljenih pripremnih destinacija, kao i brojnim drugim veslačima iz regije, pa i šire.

rama 7

– To jezero, smješteno među planinama, bilo je fenomenalno. Kada bi dolazili s ove naše strane, prizor je bio spektakularan, bilo je po onoj, stani, gledaj i uživaj. Mogu zamisliti kako izgleda sada, kada se voda povukla – priča nam Milan Radečić, glavni trener u VK Krka, koji je posljednji put na Rami bio prošlog ljeta, na pripremama juniorskog osmerca, u čijoj su posadi bili i Frane Filip Garma i Luka Gojanović – Rakić.

milan radecic

Uvjeti za veslanje na Ramskom jezeru su, nastavlja, bili idealni.

– To je mjesto jako mirno, klima je odlična, vjetra gotovo nikad nema, pa bonaca uglavnom vlada i u popodnevnim satima. Smještaj je, pak, bio vrlo jeftin jer bismo spavali u obližnjem samostanu, kod faratara koji iznajmljuju sobe. Da je to jezero prepoznato kao idealna veslačka destinacija govori i to što je u sklopu projekta ‘Lake to Lake’ EU u veslačke sadržaje nedavno uložila nekoliko milijuna eura.

rama veslaci

Pa su tako na jezeru postavljeni plovci, odnosno napravljeno je šest pruga, postavljen je ponton, veslački blokovi, izgrađeni su hangari, teretana…I zato se nadam da sve to sada nije propalo. U stvari, uvjeren sam da će se voda vratiti i da ćemo u skoroj budućnosti opet veslati na Rami – zaključio je Milan Radečić.

(foto: Općina Prozor – Rama/facebook/VK Krka/arhiva ŠP)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.