BRAĆA PO BOJI: 33 godina Funcuta

Na današnji dan prije 33 godina osnovani su Šibenski Funcuti. Rođena iz bunta izazvanog nakon povijesne utakmice Šibenka – Bosna, šibenska navijačka udruga imala je tijekom tri desetljeća uspona i padova, ali uvijek se dizala. I ostala svoja. Neki tu odanost svom gradu ne mogu razumijeti. Ali može li parola ‘Moj grad, moj klub’ biti jasnija?

sf

U te 33 godine Funcuti su se dokazali na tribini, ali i izvan nje. Kada je bilo najpotrebnije mnogi od njih su šalove i zastave zamijenili maskirnom uniformom i puškom. Neki se, na žalost, više nikad nisu vratili na tribinu. Njima u čast prije nekoliko je godina u dvorani na Baldekinu postavljena spomen ploča, tik kraj tribine, da budu što bliže svojoj braći po boji.

funcuti2

Dokazali su se šibenski navijači i u brojnim humanitarnim akcijama. Redovito se odazivaju akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, skupljaju novac za potrebite, pomagali su i u nedavnom uređenju dvorane na Baldekinu…

funcuti-pozadina

A tko može zaboraviti proslavu 30. rođendana Funcuta, kada su spektakularnom bakljadom, čiji su prizori obišli cijeli svijet, ‘zapalili’ grad?

korteo sf  2

Tada su pokazali svoje jedinstvo i poručili; tu smo ako nas zatrebate.

bakljada funcuti2

Ono što je sigurno jest da se Funcuti najbolje osjećaju na tribini. Ona je, ipak, njihov dom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.