" "
Više

    " "

    Brat Antonio mi je nogometni uzor, još uvijek je bolji igrač od mene

     

    Nakon Antonia, u narančastom dresu ove sezone igra još jedan Jakoliš. I to sve bolje i bolje. Naime, 17-godišnji Marin ovog je proljeća priključen prvoj momčadi i bilo je potrebno svega nekoliko utakmica da pokaže o kakvom se talentu radi. Neki kažu i većim od starijeg brata koji trenutno brani boje Hajduka. Dolaskom novog trenera Damira Petravića brzonogi ofenzivni igrač praktički je postao neizostavni član prvih jedanaest, a svojim igrama pokazao je kako je definitivno zaslužio ukazano povjerenje. Nastavi li tako sigurni smo kako je pred ovim mladićem sjajna nogometna budućnost. Ali, za svaki slučaj, Marin ne zapostavlja ne školovanje.

    ‘Možemo li se čuti malo kasnije, u školi sam, na satu’, javio nam se SMS-om kada smo ga nazvali da dogovorimo ovaj intervju. Naravno, da može, škola je ipak na prvom mjestu. Nađe vremena Marin i za djevojku Antoniju, sve se da stići uz pravu organizaciju.

    Kako si se osjećao kada si saznao da si na proljeće saznao da si priključen treninzima seniorske momčadi, je li bilo nervoze zbog nastupa na velikoj sceni?

    – Iskreno je, međutim, brzo sam se prilagodio, prije svega zahvaljujući suigračima koji su me sjajno primili. Da sam pozvan u prvu momčad prvo mi je javila majka, nju su zvali iz kluba i obavijestili je da ću se priključiti treninzima prve momčadi. Bio sam, naravno, ugodno iznenađen. Trener Ivo Šupe očito je ocijenio da sam zalaganjem na treningu i prikazanim igrama u kadetima zaslužio priliku u seniorskoj momčadi.

     ŽELIM OPRAVDATI UKAZANO POVJERENJE

     Igrati u kadetima i seniorima, pretpostavljam, ogromna je razlika?

    – Je, vrlo velika. Ali Duje (Ćaleta Car, op.a.) i ja smo, vjerujem, dokazali da smo i fizički i taktički spremni za taj iskorak korak, da možemo kvalitetno pokriti pozicije koje se traže od nas.

    Šupin nasljednik Petravić dosta ti vjeruje, postao si standardan prvotimac?

    – Da, očito je zadovoljan sa mnom, s onim što pokazujem na terenu. Puno hvali i mene i Duju, daje nam podršku, govori nam da nastavimo naporno trenirati, da je u tom slučaju pred nama lijepa nogometna budućnost. Mladom igraču to je jako važno, imati povjerenje trenera, dobivati priliku, to puno znači za njegovo samopouzdanje.

    Da, vidi se to i u tvojim izvedbama. Protiv Hrvatskog dragovoljca si odigrao vrlo dobro, protiv HAŠK-a si bio jedan od najboljih igrača na terenu. Koliko si ti sam zadovoljan svojim dosadašnjim prezentacijama?

    –  Pa zadovoljan sam, ali puno je važnije je li trener zadovoljan. Očito jeste, čim mi daje priliku. Ja sam prije svega i bivšem treneru Šupi i sadašnjem Petraviću zahvalan što su mi uopće ukazali povjerenje. Najvažnije mi je da funkcioniramo kao momčad, da je svojim doprinosom učinim boljom, a kada su igra i rezultat dobri , onda sam i ja zadovoljan.

    Na kojoj poziciji se najbolje osjećaš?

    – Na krilu, desnom ili lijevom, svjedno. U kadetima više igram u špici, u samom vrhu napada jer me trener forsira na toj poziciji zbog golova. Ali, trener Petravić me u prvoj momčadi uglavnom koristi na desnom krilu. Kazao mi je da imam sve predispozicije za tu poziciju, brzinu, snalažljivost u prodoru, dribling, centaršut.

    U biti si jako sličan igrač starijem bratu Antoniju. Doduše, on je, pogotovo u mladoj reprezentaciji, znao igrati i beka?

    – Istina, dosta smo slični igrači. Antonio je vrhunski nogometaš, brz je, puno brži od mene. On mi je nogometni uzor.

     HAJDUK ME JE ŽELIO, ALI MAJKA JE REKLA DA SAM PREMLAD

     Kada sam s njim prije par godina radio intervju kazao je kako ćeš biti bolji od njega. Ima li među vama onog bratskog podbadanja, tko je bolji i slično?

    – Nema. Kada mi je trebala pomoć, neki savjet, uvijek bih se prvo njemu obratio. I stvarno mi je puno pomogao svojim savjetima, govorio mi je da s na bojim, da igram onako kako znam i da će sve doći na svoje.

    Na žalost, nakon odlaska iz Šibenik Antonio se nije baš naigrao, niti u ukrajinskom Kryvbasu, niti sada u Hajduku. Što kaže, je li razočaran, u čemu je problem?

    – Sigurno mu nije lako. Kada se čujemo uvijek govori da daje sve od sebe, da dobro radi na treningu, želi dokazati da može igrati u Hajduku, ali da ga trener do sada nije vidio u prvih jedanaest. Možda sada kod Tudora dobije više prilika nego kod Krstičevića, možda on vidi nešto što Krstičević nije. Ono što je najvažnije jest da nije potonuo, da i dalje trenira sa stopostotnim angažmanom i ne bojim se za njega, siguran sam da će uskoro svima pokazati da je s razlogom doveden na Poljud.

    Pretprošle godine ste zamalo ‘u paketu’ završili na Poljudu. Hajduk je bio vrlo zainteresiran da braću Jakoliš dovede u svoje redove?

    – Istina je. Naš menadžer Tonći Martić nas je nazvao i rekao da Hajduk želi da dođemo na razgovor, da potpišemo ugovor s njima. I otišli smo u Split, ali isključivo iz radoznalosti. Nudili su nam neke uvjete koje nemamo u Šibeniku ali majka je rekla da sam premlad, da sam tek u prvom razredu srednje škole, da moram prvo završiti školu. To je bila dobra odluka, u Šibeniku sam sada dobio vrlo dobre uvjete i zadovoljan sam. Antonio je, pak, kao što je poznato, dobio jako dobru ponudu iz Ukrajine. Doduše, nije s igračke srane ispalo kako se nadao, ali ne žali zbog toga. Više puta je istaknuo kako je tamo dobio toliko potrebno iskustvo.

    Kakav je trenutno tvoj reprezentativni status? Tvoje kolege iz U-17 reprezentacije upravo igraju Europsko prvenstvo u Slovačkoj?

    – Bio sam na širem popisu, odigrao sam nekoliko pripremnih utakmica u reprezentativnom kampu, ali izbornik Gudelj je procijenio kako na mojoj poziciji trenutno ima boljih rješenja od mene.

    Rekao si da ti je brat nogometni uzor. Tko ti je od ovih svjetskih faca najdraži igrač, čijim se igrama najviše diviš?

    – Definitivno Cristianu Ronaldu. Sve mi se kod njega sviđa, igra, brzina, dribling, stav. Trudim se što više biti sličan njemu, ali za početak ću morati najviše poraditi na fizičkoj spremi jer čovjek je ‘zvijer’.

    GIMNASTIČKI POČECI

    Majka ti radi kao trenerica u Gimnastičkom klubu Šibenik, pa ste i ti i Antoniju prvo počeli trenirati gimnastiku. Koliko ti je taj, jedan od bazičnih sportova, pomogao u nogometu?

    – Istina, brat i ja smo sa pet, šest godina krenuli na gimnastiku. I točno je da smo zahvaljujući gimnastici dobili neke pluseve, recimo na rastezljivosti, što je jako bitno u nogometu, u nekim situacijama, recimo u duelima. Ne znam ima li gimnastika neke veze s tim, ali osim onog loma noge nisam imao niti jednu ozljedu. Na kraju je ipak presudila ljubav prema nogometu.

    U nogometu se ipak može više zaraditi nego u gimnastici, doduše ne u Šibeniku?

    – Ha-ha, istina.

    Pate li zbog nogometa tvoje školske obveze?

    Trudim se biti što više na nastavi. Moram naglasiti kako profesori imaju puno razumijevanja, izlaze mi u susret, stvarno su korektni i ovim putem im se zahvaljujem na tome.

    Tek ti je 17 godina, na početku si nogometne karijere. Gdje se vidiš za, recimo, tri godine. I dalje u Šibeniku ili?

    – Ne volim tako daleko gledati. Ali naravno da bih se jednog dana volio prodati u neki jači klub, da se dokažem u nekoj jačoj ligi. Ali, kako sam kazao, ne žuri mi se, ovdje se vidim barem do završetka srednje škole.

    U kojoj europskoj ligi bi volio jednog dana zaigrati, koja te najviše privlači?

    – Španjolska i Engleska, nogomet koji se tamo igra najviše mi se sviđa.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Tradicionalni uskrsni Emaus na Skradinskom buku

    Na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, na Skradinskom buku i ove će godine biti proslavljen uskrsni Emaus, a do 13 sati ulaz u Nacionalni park...

    Noćnu vožnju pijanog 31-godišnjaka kroz Brodaricu prekinula patrola

    Noćas, 29.ožujka u jedan sat iza ponoći u Brodarici, prilikom kontrole prometa od strane policijskih službenika Prometne policije Šibenik, zaustavljen je osobni automobil šibenskih...

    Deratizacija na području Općine Rogoznica počinje 3. travnja

    Iz tvrtke AS-EKO najavili su da će provesti preventivnu sistematsku deratizaciju javnih površina na području Općine Rogoznica u razdoblju od 3. do 5 travnja....

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    NAJNOVIJE

    Tradicionalni uskrsni Emaus na Skradinskom buku

    Na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, na Skradinskom buku i ove će godine biti proslavljen uskrsni Emaus, a do 13 sati ulaz u Nacionalni park...

    Noćnu vožnju pijanog 31-godišnjaka kroz Brodaricu prekinula patrola

    Noćas, 29.ožujka u jedan sat iza ponoći u Brodarici, prilikom kontrole prometa od strane policijskih službenika Prometne policije Šibenik, zaustavljen je osobni automobil šibenskih...

    Deratizacija na području Općine Rogoznica počinje 3. travnja

    Iz tvrtke AS-EKO najavili su da će provesti preventivnu sistematsku deratizaciju javnih površina na području Općine Rogoznica u razdoblju od 3. do 5 travnja....

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...