Buriću je dosta vrućeg kestena! HNK Šibenik ide na bubanj, a vrijedi sto tisuća kuna

HNK Šibenik ide u prodaju, a šibenski gradonačelnik Željko Burić za tu odluku traži i odobrenje Gradskog vijeća koje se sastaje sljedeći tjedan. Šibenčani, odnosno Grad Šibenik, imaju tako nešto manje od 300 tisuća dionica vrijednih skoro 60 milijuna kuna, a što je 95 posto ukupne vrijednosti kluba. Ipak, zanimljivo je da je početna cijena svih dionica kluba svega 100 tisuća kuna!

– Grad ne može i ne smije financirati HNK Šibenik jer je on športsko-dioničko društvo. Mi možemo financirati omladinski pogon i sportske objekte koji su u našem vlasništvu. U slučaju privatizacije, vlasnik mora imati poseban ugovor s nama – kazao nam je kratko Burić, a njegov pročelnik za financije Slobodan Tolić nam je otkrio kako je samo u prošloj godini klub sa Šubićevca bio u gubitku milijun i pol kuna.

Zainteresirani kupac je, dakle, dužan dostaviti pismo namjere iz kojeg će biti vidljivo da je on najbolji ponuditelj. Također, morat će jamčiti financijsku stabilnost kluba garancijom banke, ili drugim osiguranjem u visini tri milijuna kuna u sljedećih pet godina.

Nadalje, kupac se mora obvezati da, u vrijeme trajanja prava na korištenje sportskih objekata, neće promijeniti ime kluba, te da će zadržati status u ligi u kojoj se HNK Šibenik nalazi, dakle u drugoj ligi.

Javni poziv bit će objavljen u medijima i na internetskim stranicama Grada, a Gradsko vijeće zadržava pravo neprihvaćanja ponude bez navođenja razloga. Postupak prodaje kluba provest će Povjerenstvo kojeg će činiti po jedan vijećnik, predstavnik svake političke stranke zastupljene u Gradskom vijeću. Povjerenstvo će tako imati predsjednika i 10 članova koji će biti odabrani na prvoj sjednici.

Naposljetku, Gradsko vijeće će donijeti odluku o odabiru najpovoljnijeg kupca, a gradonačelnika Željka Burića ovlašćuje za pregovore s kupcima.

Podsjetimo, HNK Šibenik već je duže vrijeme vrući kesten u šibenskom političkom životu. Naime, godinama nikome nije bilo jasno kako se nagomilao dug od oko 60 milijuna kuna zbog čega je klub bio potonuo u treću ligu. Uskočio je Grad Šibenik koji je preuzeo klub, a naposljetku je i garantirao za kredit nešto manji od šest milijuna kuna. Tu se stvorila i afera oko garancije Vodovoda za kredit od 1,2 milijuna kuna zbog čega je ovršen račun tog javnog poduzeća.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.