CRNO – BIJELI SVIJET: Jača inicijativa za uvođenja šaha kao izbornog predmeta

Šah je u mnogim europskim zemljama uveden kao izborni predmet u osnovnim školama. I to s razlogom. Naime, pokazalo se kako igranjem ove drevne igre djeca lakše svladavaju školsko gradivo, pogotovo iz matematike, pomaže im u razvijanju apstraktnog razmišljanja, poboljšava koncentraciju,  ukratko, šah je odličan za moždane vijuge.

A čini se kako se bliži dana kada će ovaj sport (da, šah je također sport) zaživjeti i u hrvatskom školskom sustavu.

SLIJEDITI PRIMJER BROJNIH EUROPSKIH ZEMALJA

Između ostalog, nedavno je nekadašnji svjetski šahovski prvak i jedan od najboljih šahista svih vremena Gari Kasparov na zagrebačkom Cvjetnom trgu odigrao simultanku protiv petnaestak šahovskih amatera, među kojima su bile i poznate osobe iz javnog života i velik broj djece, a sve povodom odluke Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da podrži aktivnosti promicanja šaha kao izvanškolske aktivnosti.

U početku bi se taj program provodio u sredinama u kojima djeluju šahovski klubovi, a s vremenom bi ‘evoluirao’ na način da šah postane jedan od izbornih predmeta.

U Šahovskom klubu Šibenik već se duže zalažu za šah uđe u hrvatske škole. Njegovi članovi najbolje znaju koji bi bili benefiti tog programa.

sahist

– Uvođenjem šaha kao izbornog predmeta u osnovnim školama postali bismo dio velike europske obitelji, zemalja u kojima je on implementiran u školski sustav. Šah je, primjerice,  odlično pomoćno sredstvo u rješavanju zadataka iz matematike, pa nije slučajno što su šahisti odlični matematičari, i obratno – kaže Branko Vlaić, trener mladih u Šahovskom klubu Šibenik, ujedno i kapetan prve ekipe, koja se natječe u 1.B ligi.

ODLIČAN ZA RAZVIJANJE KONCENTRACIJE

I on je istaknuo kako je taj sport sjajan za razvijanje  koncentracije kod djece, kao i smisla za strategiju i taktiku.

Njegov klub stoga je vrlo aktivan na promociji šaha kod djece. U svijet crno – bijelih polja nastoje ih privući kroz Školu šaha, koju redovito organiziraju.

– U početku, kad krene Škola šaha, imamo petnaestak djece, ali s vremenom se njihov broj osipa, što je i razumljivo, jer teško je danas, u svijetu računala i video igrica zadržati interes kod djece. Tako da trenutno u klubu imamo sedam, osam mladih koji su ‘zagrizli’ za šah, koji se natječu na županijskim natjecanjima. Nadamo se da će se taj broj, kada i ako zaživi program uvođenja šah kao izbornog predmeta, taj broj biti veći – zaključio je Branko Vlaić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.