FOTO Frane i Luka na Bledu potvrdili svjetsku klasu, na ‘biseru Alpa’ zasjali i mlađi juniori Krke

Proteklog vikenda održano je 62. izdanje jedne od najpoznatijih veslačkih regata, one na Bledu. Na njoj je ove godine nastupilo oko 500 veslačica i veslača iz 70 klubova iz 14 zemalja. Bili su tamo, jasno, i predstavnici VK Krka, predvođeni trenerima Radečićem i Krasićem. Kakav su posao odradili pročitajte u uvijek zanimljivom i iscrpnom izvještaju  Dražena Crnogaće, predsjednika Krkaša.

Od mladih Šibenčana koji treniraju u najstarijem i jednom od dva najuspješnija šibenska sportska kluba u hramu svjetskog veslanja pojavilo se njih sedam: juniori Frane Filip Garma i Luka Gojanović Rakić u reprezentativnom četvercu bez kormilara,  te mlađi juniori Kristijan Papak, Jerko Radovčić, Nino Perišić, Denis Borna Bumbak i Paško Stipandžija.

veslaci 2

Europski prvaci Frane i Luka došli su na Bled zajedno s kolegama iz šampionskog četverca Fabiom Ipšom i Ivanom Antom Grgićem sa zadatkom okušati se u nešto drugačijoj disciplini od one u kojoj su osvojili zlato za Hrvatsku na Europskom prvenstvu, sve s ciljem utvrditi što im više leži – čamac s kormilarom, ili onaj bez kormilara. Kristijan, Jerko, Nino, Denis i Paško tek koračaju trnovitim putem do europskih i svjetskih veslačkih zvijezda na kojem im je Bled trebao predstavljati važnu postaju  na kojoj se, u prvom redu, stječe dragocjeno međunarodno iskustvo, dok su tek usput trebali ustanoviti mjesto svoje vrijednosti u usporedbi s hrvatskom i inozemnom konkurencijom.

Prvi dan Regate

Prvog dana Regate Fabio & Co. našli su se zajedno prvi put nakon Krefelda. Naime, razdoblje između Europskog prvenstva i ‘Blejske’ regate bilo im je ispunjeno borbom sa ‘scilama i haribdama’ hrvatskog prosvjetnog sustava. Ne znamo kako je to u svim drugim zemljama, znamo da npr. Turska sve svoje mlade veslačice i veslače ima u kampu preko čitave godine gdje su im na jednom mjestu organizirane sve aktivnosti, ali znamo da je za hrvatske učenike-veslače lipanj uvijek paklen, pa koristimo priliku zahvaliti profesorima u šibenskim srednjim školama na razumijevanju.

veslaci 3

U svakom slučaju zlatni naši dečki, nakon u petak poslijepodne rutinski odrađene eliminacijske utrke, u subotu ujutro u A-finalu  našli su se u vatri s četvercem Partizana koji je zapravo reprezentacija Srbije za ovu priliku, dodatno pojačan njihovim najboljim dvojcem i skifistom, bili su tu još i Mađari, poznati nam Turci, neke klupske posade iz Austrije, jedna nova dobra kombinacija iz Hrvatske koja je tražila svojem mjesto među putnicima za Svjetsko prvenstvo (Marić, Tokić, Vrdoljak, Bijelić), te domaći četverac s Bleda. U svakom slučaju okršaj s Srbima bio je baš do kraja žestok, ali su karakteristično žestokim ‘Za domovinu!’ finišem svladani, dok je druga posada Hrvatske u toj utrci bila vrlo dobra treća.

veslaci 4

Odmah iza starijih kolega u četvercu na pariće nastupila je naša klupska posada u sastavu Papak, Radovčić, Perišić, Bumbak. Veslali su zaista dobro, vodili dobar dio utrke u kojoj ih je u zadnjih 300 metara ipak pretekla posada RV Volkermarkt (Austrija). Ispustili su zlato, no svejedno i srebro je veliki uspjeh u vrlo jakoj mđunarodno konkurenciji i dobar pokazatelj pred skorašnje Hrvatsko veslačko prvenstvo. Stoga čestitke svima u posadi od čijih članova tek iduće godine očekujemo značajan iskorak na europsku scenu.

veslaci 5

Sve u svemu već prvog dana regate imali smo odličnu bilancu – dva nastupa i dvije medalje i već onda smo se mogli prezadovoljni vratiti kućama, ali valjalo je pričekati i drugi dan na kojem su se opet ‘miješale karte’.

Drugi dan Regate i zaključak

Sad se u borbu za odličja u juniorskim četvercima, među ostalima, uključila i iznimno jaka posada Austrije koja je bila treća u Krefeldu, dok su se šibenski mlađi juniori raspršili po dublovima. S nestrpljenjem smo očekivali okršaj s Austrijancima za koje smo znali da će biti težak protivnik, a željeli smo vidjeti da li će i na koji način Srbi pokušati uzvratiti na nokaut od prvog dana. Također, trebalo je vidjeti i koliko su traga ostavile teške utrke na našoj posadi. Eliminacije održane u subotu poslijepodne prošli su bez vidljivog napora, a onda su u nedjelju, na mirnoj površini bisera Alpa, ostalim finalistima (Austrija, Srbija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska II) održali lekciju iz tehničkog znanja  i međusobne uzajamne podrške. Trka je bila uistinu teška jer su se odlični Austrijanci od samog starta kao čičak prilijepili našima uz bok. Hrvatska jest odmah povela utrku da bi tijekom staze prednost na svakih 500 metara rasla za po par desetinki, ali u zonu finiša obje su posade ušle skoro poravnate uz prednost Hrvata od svega par metara, a i Srbi su tu bili na sekundu-dvije od Austrije…. a onda… a onda je velemajstor iz Pule, štroker Fabio, poveo posadu u još jedan ubitačan finiš kakav se jedva može i zamisliti. Onima koji znaju o veslanju treba istaći da su momci u zadnjih 300 metara imali 44-45 zaveslaja u minuti, onima koji o veslanju ne znaju toliko kažimo samo neka pokušaju s tla podići težinu od 50-60 kila i to 45 puta u minuti – to bi bilo otprilike to! U situaciji u kojoj se troše posljednje rezerve kisika iz organizma, u kojoj se diše ‘na škrge’, u kojoj srce lupa preko 200 otkucaja u minuti, CRO-četverac djelovao je kao savršen stroj u kojem su sva četiri jednako važna dijela besprijekorno obavljala svoj zadatak! Još jedna sjajna pobjeda, nova doza optimizma pred pripreme za Svjetsko prvenstvo u Litvi, još jedan dokaz da će naši biti tvrd orah svima na najvećoj svjetskoj veslačkoj pozornici! Bravo dečki, bravo treneru Radečiću koji je velemajstorski pripremio šampione za novi trijumf!

veslaci 6

Iza juniora nastupili su u A-finalu dvojaca na pariće naši mlađi juniori  i to Kristijan i Jerko kao KRK1, a Nino u ad-hoc kombinaciji s Antonom Vučinićem kolegom iz VK Croatia Zagreb. Treba reći da su navedeni mladi Krkaši glavni dio posla obavili već u eliminacijama kad su, nakon emocionalnog pražnjenja u četvercu, uopće uspjeli ući u A-finale, što nije uspjelo Denisu i Pašku.  U tzv. ‘velikom’ finalu Nino i Anton su osvojili brončanu medalju nakon što su nakon tri četvrtine utrke vodili ispred posade Partizana i reprezentacije Mađarske, dok su Kristijan i Jerko stalno bili četvrti. Čestitamo Ninu i Antonu na osvajanju značajnog odličja, a posadi KRK1 na muškoj borbi i jakom otporu trenutno boljima.

vesalci 9

Što na kraju reći?

Frane i Luka potvrdili su svjetsku klasu, mlađi juniori su se pokazali najboljima među CRO posadama u disciplinama četverca i dvojca na pariće što nas posebno veseli. Ujedno žalimo što je zbog školskih obveza put na Bled propustio vrijedni i dobri Lovre Klarin s kojim bi ova lijepa priča bila zaokružena.

Ostale CRO-posade i zahvala

Od ostalih hrvatskih posada želimo istaći prvi službeni nastup i prvu pobjedu braće Sinković u dvojcu ‘bez’ koji su skoknuli do Bleda s obližnjeg Bohinja na kojem provode pripreme za regatu Svjetskog kupa u Lucernu. Na žalost, u Zagrebu im je zbog neznanja i nerada osoba izvan veslanja onemogućeno treniranje na Jarunu. Od juniora ističemo sjajnu braću Lončarić koji su oba dana pobijedili u dvojcu bez kormilara, još jedan uspješan nastup prvakinja Europe (Krakić-Milinović-Jurković-Jurković), te još jednu pobjedu u skifu iznimno nadarenog Karla Borkovića (HVK Gusar). Braća Sinković i Damir Martin neće biti jedini hrvatski aduti u za osvajanje najvažnijih svjetskih medalja u ovoj i narednim godinama!

veslaci 7

Hvala OKK Dražen Petrović i nezaobilaznom Josipu Milakoviću – Joti na ustupljenom kombiju bez kojeg bi odlazak u Sloveniju bio teško izvediv!

veslaci 8

Nakon ovog uistinu zanimljivog i stručnog izvještaja Dražena Crnogaće dodajmo kako VK Krka traži ponude za zakup poslovnog prostora Kluba, a detalje možete pronaći na www.krka.hr.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.