FOTO: Kako bi što bolje jedrila na teksaškim jezerima Lucija Ružević ljeti trenira u šibenskim vodama

Jedriličarski klub Val ovih je dana dobio pojačanje iz Amerike. S vršnjakinjama iz šibenskog kluba ovog ljeta, naime, trenira Lucija Ružević, 14-godišnjakinja iz Teksasa hrvatskih korijena. Simpatična Lucija jedrenjem se bavi od desete godine i za sada joj ide jako dobro.

Između ostalog okitila se naslovom prvaka savezne države Teksas u ženskoj konkurenciji, u klasi Laser 4.7.

– Počela sam, jasno, u klasi Optimist, a u Laseru jedrim nešto više od dva mjeseca. Na svojoj prvoj regati bila sam prva u ženskoj konkurenciji i druga ukupno, dok sam u drugoj regati na kojoj sam nastupila bila ukupni pobjednik – priča nam Lucija.

Pitamo kako to da je odlučila tijekom ljeta trenirati s ‘Valovcima’.

– Kako bih i na godišnjem odmoru zadržala formu i bila što spremnija za natjecanja u Americi tražili smo klub u kojem ću moći trenirati i jedriti tijekom ljeta, i odluka je pala na Šibenik i JK Val koji je poznat po radu s mladima – kaže Lucija.

jk val lucija ruzevic 190716 3

I, kako joj se sviđa ovdje?

– Super je, treniram sa svojim kolegicama i nismo pogriješili što smo izabrali Šibenik. Uvjeti za jedrenje ovdje su dugačiji nego u Teksasu. Na jezerima na kojima inače treniram uglavnom puše lagan vjetar i mali su valići, dok su ovdje vjetar i valovi veći, a ima i nešto struje. Što je dobro, jer želim naučiti jedriti u što raznovrsnijim uvjetima. To će mi sigurno dobro doći u nastavku karijere – objašnjava Lucija, dodajući da je Šibenik jako lijep grad.

– Ovdje sam već bila, ali nikad nisam jedrila u Šibeniku. Sada sam spojila ugodno s korisnim – kaže Lucija, koja živi u gradu Dentonu, blizu Dallasa, a najčešće jedri na jezeru u Fort Worthu, u tamošnjem klubu, te na još nekoliko obližnjih jezera.

lucija ruzevic 1

Lucija je, inače, rođena u Kaliforniji, a hrvatski jezik govori bez greške.

– Hrvatski mi je zapravo prvi jezik jer smo se odmah po mom rođenju preselili u Hrvatsku, da bi se, kad sam napunila četiri, pet godina ponovno vratili u SAD, u Teksas – govori Lucija.

jk val lucija ruzevic 190716 2

Za kraj je pitamo koji su joj sportski ciljevi.

– Što više jedriti! Za nekih mjesec dana ovdje na Jadranu će se održati jedna regata i želim ostvariti što bolji rezultat na njoj. A kad se vratimo u Ameriku zamolit ću roditelje da me odvedu na jednu veliku regatu na Floridi, koja se zove Orange Bowl, i na kojoj nastupaju laseri iz cijele države. Želim se okušati u tako jakoj konkurenciji, vidjeti kako ću se snaći – kaže Lucija.

Nadamo se da će joj treniranje u šibenskim vodama pomoći u ostvarenju tih ciljeva.

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.