Najznačajnije domaće natjecanje za veslače

FOTO Krkaši odlični u Zagrebu: Na prvenstvu osvojili pet medaljaFoto: VK Krka

Proteklog vikenda u Zagrebu se održalo 29. Hrvatsko veslačko prvenstvo za juniore i mlađe uzraste na kojem su nastupili i članovi VK Krka. Krašice i Krkaši osvojili su pet medalja i to dvije zlatne i tri srebrne što je lijep plijen s kojim su se vratili u Šibenik.

Na tom najznačajnijem domaćem natjecanju za koje se veslačice i veslači pripremaju dugo i marljivo svatko se nada medalji kao kruni cjelogodišnjeg rada. Svaki hrvatski veslački klub u Zagreb je poslao najbolje posade kojima raspolaže pa tako i ‘Krka’. Tako se među 332 prijavljene posade našlo i njih 11 iz Šibenika.

Jerko Radovčić i Nino Perišić osvojili su zlato u dvojcu na pariće za starije juniore.  Njihov nastup najbolje će opisati tri riječi: sigurni, uvjerljivi i dominantni, uz važnu napomenu da su rezultatom postignutim u petak u eliminacijama šokirali i one koji su mislili da znaju sve o aktualnom trenutku hrvatskog veslanja! Naime, u fair uvjetima  stazu su prevalili u vremenu 6:32:33 što je rezultat koji bi im na Svjetskom prvenstvu jamčio borbu za medalje! Dovoljno je reći da su najbližeg suparnika, izvrstan dubl VK ‘Trešnjevka’, inače kolege i prijatelje iz reprezentacije, ostavili iza sebe za više od 15 sekundi. U A-finalu bili su opet uvjerljivi, doduše nisu išli tako brzo, ali svejedno pokazali su strašan potencijal koji u narednim godinama treba oplemeniti i potvrditi.

Kristijan Papak, Jerko Radovčić, Nino Perišić i Lovre Klarin bili su zlatni u četvercu na pariće za starije juniore.

– Od nastupa ove posade očekivali smo medalju, ali u svjetski jakom veslanju kao što je ono u Hrvatskoj među drugim jakim posadama treba se moći izboriti za očekivano. Od konkurencije najviše smo se opet pribojavali momaka iz VK ‘Trešnjevka’, ali i tradicionalno brzog četverca HVK ‘Mornar’ iz Splita. Bilo nam je iznenađenje vidjeti da je trener Radečić odgovornu ulogu štrokera povjerio Kristijanu jer je taj vrijedni momak par dana prije polaska u Zagreb bio, po tko zna koji put ove godine, bolestan. Međutim, unatoč žestokim napadima Trešnjevčana, Kiki je, uz moćnu potporu iza svojih leđa posadu doveo do željenog cilja – još jedne zlatne medalje za Krku – kažu iz VK ‘Krka’.

U dvojcu na pariće za kadetkinje srebrene su bile Marta Budimir i Sara Slugan. U uzbudljivoj i neizvjesnoj završnici u kojoj su mogle biti i druge i četvrte uspjele su se oduprijeti napadima konkurencije i u cilj uploviti kao drugoplasirane. Tjelesno snažniju posadu VK ‘Jadran’ Zadar ovog puta nisu mogle pobijediti, ali vrijeme radi za njih pa stoga još jednom bravo.

Ana Papak osvojila je srebro u samcu za lake juniorke. Iako je  kvalifikacijama bila prva u svojoj skupini, u A-finalu druga. Ovog puta brža od nje bila je djevojka iz HAVK ‘Mladost’ iz Zagreba, ali, kao što je rekao trener Krasić, Ana se poslije povrede ‘zarađene’ na tjelesnom u školi sigurno vraća.

Lovre Klarin i Kristijan Papak bili su drugi u dvojcu bez kormilara za starije juniore.

– Kristijan i Lovre su na Prvenstvu veslali i scull i rimen disciplinu što bi i bez Kristijanove bolesti bilo vrlo zahtjevno, a ovako je bilo još zahtjevnije. Ipak, izdržali su te se u danim okolnostima ovo srebro može smatrati lijepim uspjehom – zadovoljni su iz Kluba.

Filip Gligić bio je šesti u A-finalu samaca za mlađe juniore, a iz Kluba ističu kako zaslužuje čestitke jer se kao laki veslač uopće plasirao u željeno A-finale među puno težim i snažnijim vršnjacima. Šesti je bio i Matej Krnić i to u A-finalu za starije kadete.

– Što se tiče Mateja prisjetili smo se poslovice koja kaže da ‘Vrč ide na vodu dok se ne razbije’. Taj pristojni i tihi momak veliki je potencijal, zna veslati i ima jako dobre tjelesne predispozicije, ali on jednostavno mora znati da se bez rada u veslanju ne može uspjeti. Možda je to moguće u nekim drugim djelatnostima, ali u veslanju sigurno ne. Kroz Klub je, na žalost, prošlo podosta onih koji su obećavali puno, a dali malo. Zajednički nazivnik svima takvima je neredovito treniranje. Lani, uz jednako malo rada, prvak, ove godine šesti i na njemu je odluka hoće li se ozbiljno uhvatiti treninga kojeg su se uhvatili njegovi vršnjaci – barem onih petorica koji su ovog puta u A-finalu bili brži – poručuju iz Kluba. Toni Poduriljko i Roko Rupić bili sutreći u B-finalu u disciplini dvojac na pariće za starije kadete, Frane Papak četvrti u B-finalu za mlađe kadete, dok  Filip Matešić i Pjero Šare:nisu uspjeli proći kvalifikacije u dvojcu na pariće za mlađe juniore.

Franka Zorčić ovaj je put bio bez plasmana u samcu za starije kadetkinje. Umjesto osvajanja potajno očekivane medalje njezino je veslo na Jarunu zapelo za lopoč zbog čega se prevrnula pa nije uspjela proći eliminacije.

– Osim osvajačima medalja valja čestitati baš svim članovima šibenskih armova na pokazanoj borbenosti i primjernom ponašanju. Reprezentativce Nina, Jerka i Lovru očekuje ‘ljetovanje’ tijekom dugog vrućeg srpnja u kampu na Perući tijekom kojeg će se nastojati što bolje pripremiti za nastup na dugo očekivanom juniorskom SP u Tokiju. Trener posade je naš Mime, a u Japan se putuje početkom kolovoza. Tokio će tako postati još jedna točka na Globusu koju će članovi Krke s ponosom moći označiti i pri tome reći ‘I tamo smo veslali! Na kraju, ali ne i najmanje važno. Hvala OKK ‘Dražen Petrović’ i Josipu Milakoviću na posuđenom kombiju bez kojeg bi put u Zagreb bio puno kompliciraniji i skuplji – kažu za kraj iz Kluba.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.