FOTO: Mladi ‘Valovac’ Roko Copić: Bolje se osjećam na moru nego na kopnu

Jedriličarski klub Val uskoro će dobiti nove, moderne  klupske prostorije, što njegovi članovi sanjaju već pola stoljeća. Međutim, netko je već kazao kako su najveće blago kluba iz Doca njegovi ljudi, njegova djeca. Val puca od talenata koji unatoč skrominim uvjetima postižu odlične rezultate.

Marin Desabota, Marko Smolić, Ante Jušić, momci su koji su se već dokazali, i na domaćoj i na međunarodnoj sceni, i u klubu i u reprezentaciji. Član te nadolazeće ekipe je i Roko Copić.

roko copic 2

Iako mu je tek 14 godina, i tek će nagodinu u srednju školu, Roko jedri k’o veliki. Dokazao je to i proteklog vikenda, na regati Olympic Sailing Week u Splitu, potukavši konkurenciju u klasi Laser 4.7.

– Uvijek želim biti što bolji, po mogućnosti pobijediti, a ne tek sudjelovati. Ipak, na kraju je najvažnije da si dao sve od sebe – govori mladi šibenski jedriličar.

roko copic 3

Jedrenje je počeo trenirati u prvom razredu osnovne, sa sedam godina. Okušao se on i u nogometu, ali, ističe, bolje se osjeća na moru nego na kopnu.

– Privlači me more, volim taj otvoreni prostor. Mi koji živimo kraj mora imamo privlegij da se možemo baviti jedrenjem i svakom djetetu u Šibeniku bih preporučio da se okuša u ovom sportu – kaže Roko, koji je, ističe, zahvaljujući jedrenju upoznao puno ljudi i novih mjesta.

Jedra su ga, tako, odvela i do daleke Argentine.

– U Argentini sam nastupao na Svjetskom prvenstvu klase Optimist i bilo je super biti dio tako velikog natjecanja. Ovog ljeta čeka me, pak, nastup na Europskom prvenstvu u Francuskoj te Svjetskom prvenstvu u njemačkom Kielu. Ciljevi? Dati sve od sebe – kaže Roko.

roko copic 4

U tim prvim, ‘optimist danima’, trener mu je bio Dunko Beg, da bi ga sada u laseru preuzeo Teo Piasevoli.

– Izvukao sam ga godinu dana ranije iz klase Optimist, na što su me mnogi gledali u čudu, govoreći mi da mu fali kilaže za prelazak u višu klasu. Ali, bio je to dobar potez. Roko se razvio, narastao i dobro mu ide za sada. Pokazuju to i dosadašnji rezultati u laseru, bio je tri, četiri puta na postolju u kriterijskim regatama,  a sad ga čeka i nastup na  Svjetskom i Europskom prvenstvu. Naravno, pred njim je još puno rada, još ima prostora za popravljanje tehnike i kondicijsko dizanje – kaže Rokov trener Teo Piasevoli.

Da, pred Rokom je još puno rada, natjecanja, treninga. Ali, najvažnije je da uživa u tome što radi. A on definitvno uživa.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.