Punkaj Gupta je, čini se, ozbiljan igrač

Otkrivamo tko je Indijac koji kupuje HNK Šibenik. Bavi se naftom i čelikom, a kompanija mu vrijedi 2,5 milijarde dolara

Ime koje se pojavilo iza Paramount Grupe, jedine zainteresirane za kupnju HNK Šibenik, je Punkaj Gupta. Kad smo to ime upisali u Google, imali smo što za vidjeti. Riječ je, čini se, o ozbiljnom igraču koji je u Šibenik došao preko Ivice Plenče, koji se od davnog upravljanja Vodovodom početkom 2000-ih, okušao u niz drugih poslova, a, prema sudskom registru, sada mu je aktualan biznis nekretninama.

Gupta je izvršni direktor Simba Essel kompanije koja se bavi istraživanjem i vađenjem nafte na afričkoj obali. Član je uprave Essel Group Middle Easta te ima više od 20 godina korporativnog iskustva u industrijskom sektoru. Bio je u vodećim strukturama u Jindal Saw Pipesu, vodećem svjetskom proizvođaču željeznih i čeličnih cijevi, Gap Steelu, kompaniji za čelik sa sjedištem u Dubaiju i Meta Copperu, najvećem indijskom proizvođaču bakrenih proizvoda.

Inače, magistar je ekonomije, diplomirao je u New Delhiju, a naknadno je studirao i diplomirao na prestižnoj London School of Economics. U svom bogatom poslovnom životu savjetovao je i Ujedinjene narode, ali i različite vlade u vezi svojih ekspertiza. Jako je čest gost komentator bliskoistočnog izdanja Forbesa, najuglednijeg svjetskog financijskog magazina.

U jednom intervjuu Forbesu ispričao je svoj poslovni put s novom kompanijom, odnosno kako je počeo s poljoprivredom da bi nastavio s proizvodnjom gnojiva, a potom se prebacio na proizvodnju čelika te naposljetku na vađenje nafte u Africi. Čak je ulagao i u nuklearnu energiju, a u suradnji sa švedskim institutom smislili su šest novih patenata. Njegov partner tvrdi čak da će novom tehnologijom moći skroz ugasiti reaktor s radioaktivnim uranom za jedan sat umjesto dosadašnjih šest do osam mjeseci.

Nadalje, u Forbesu je Gupta u jednom razgovoru svjedočio o tome kako je njegov naftni posao u 500 dana postao biznis od milijardu dolara. U nešto više od 700 dana njegova Essel Group Middle East vrijedila je preko dvije i pol milijarde dolara. Sjedište te grupe je u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a imaju svoje urede diljem Azije, Europe, Afrike i Sjeverne Amerike.

 

 

Na fakultetu je Gupta bio jako zainteresiran za sport, a to nije bio tradicionalno indijski kriket već se bavio polom i košarkom. Moguće je da otuda dolazi interes za kupnju i investiranje u drugoligaša sa Šubićevca. Pitanje je hoće li to biti profitabilan biznis, ali pokazalo se da u Hrvatskoj privatni i poluprivatni klubovi prilično dobro stoje. No, o tome će vjerojatno već u ponedjeljak raspravljati osmeročlano Povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika stranaka u Gradskom vijeću, a o eventualnoj prodaji kluba odlučit će Gradsko vijeće.

Ljubica Kardum (HSU) ‘prodaje’ HNK Šibenik: Nogometni klub kupuju Pankaj Gupta iz Dubaija i Mateja Plenča iz Vrpolja

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.