FOTO: Roko Copić plasirao se u srebrnu skupinu Europskog prvenstva u Francuskoj

Gradić Crozon, smješten na francuskoj obali Atlantskog oceana, domaćin je Europskog prvenstva u jedrenju za klasu Laser 4.7. Tamo je i mladi ‘Valovac’ Roko Copić, u pratnji svog klupskog trenera Tea Piasevolija, koji se nakon prve polovine regate plasirao u srebrnu jakosnu skupinu. S tim da je Šibenčanin od deset hrvatskih laseraša trenutno drugi najbolje plasirani, a do pred kraj kvalifikacijskog dijela bio je čak i naš najbolji jedriličar.

roko copic 3

Još boljeg plasmana, moguće i onog u zlatnu skupinu, vjerojatno ga je koštao penal koji mu je dosuđen već u prvom plovu, što ga je natjeralo na rezerviranije jedrenje u nastavku prvenstva. Naime, drugi penal značio bi automatsku kvalifikaciju.

jedrenje laser 4.7 1

I s takvim opterećenjem Roko je do posljednjeg kvalifikacijskog plova bio u igri za ulazak u prvu, zlatnu jakosnu skupinu, ali je nažalost u zadnjem jedrenju ostvario svoj najlošiji plasman pa će ostatak prvenstva jedriti u srebrnoj skupini.

jedrenje 2

Valja spomenuti da je Roko visoko plasiran u svojoj dobnoj skupini. Kao petnaestogodišnjak spada u najmlađe natjecatelje na prvenstvu, a da se uspio plasirati u zlatnu skupinu jedrio bi i za neko od najboljih mjesta među svojimi vršnjacima.

jedrenje 3

U svakom slučaju, Rokov trener Teo Piasevoli vrlo je zadovoljan njegovim nastupom, s tim da kao prostor  za značajniji napredak vidi u startnoj linija. Naime, s obzirom da je na Europskom prvenstvu jedna skupina veća nego cijela flota u Hrvatskoj, gužva na startu općenito predstavlja najveći problem za našu reprezentaciju.

jedrenje 6

Jedina regata pred ovo Europsko prvenstvo na kojoj se moglo ‘trenirati’ startanje u velikoj grupi jedriličara bila je ona na Europa kupu u Portorožu, a koju je Roko morao propustiti zbog ozljede.

jedrenje laser 4.7 1

Zato je, kako ističu u JK Val, plan za drugi dio regate da se ona iskoristi za uvježbavanje uočenih slabih točaka za ostvarivanje što boljeg rezultata na Svjetskom prvenstvu koje će se održati za mjesec dana.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.