FOTO: Uskršnja regata u Vodicama završena pobjedom Tomislava Bašića

I posljednjeg, odlučujučeg dana osamnaeste Uskršnje regate vjetar nije iznevjerio jedriličare i regatni odbor. Lagano do umjereno jugo iznenadilo je prognostičare koji su najavljivali dan bez vjetra, tako da su održani svi predviđeni plovovi, od ukupno šest koliko ih se jedrilo na ovoj regati. U prvoj regati dana odlučen je pobjednik Open Professional skupine. Slovenska Assilina bila je najbolja i osigurala prvo mjesto, dok je borba za pobjednika manje skupine pripala jedrilici My Dream koja je po današnjim uvjetima znalački iskoristila performanse te jedrilice. Posebno treba pohvaliti žensku posadu koja je na Marini Frapa dojedrila do drugog mjesta u grupi.

uskrsnja regata3

U ORC skupini bilo je puno uzbudljivije. Dobar vjetar bez vala omogućio je da sve jedrilice postižu optimalne brzine pa je na regatnom polju bilo ‘gusto’. Osim Marine Kaštela koja je kao i obično jedrila svoju ‘privatnu’ regatu boreći se sa sakupljanjem dovoljno sekunda prednosti, prva privjetrinska stranica odlučena je u zadnjoj ‘viradi’, a male udaljenosti između jedrilica u prvi plan su dovele čitanje vjetra koji je okretao u desno. Po korigiranom vremenu pobjedu je odnijela Anđela X, učinivši borbu za pobjednika, kao i svake godine, neizvjesnom do samog kraja, kao jedina jedrilica koja je ‘pojela’ veliku prednost Marine Kaštela. Prije posljednje regate četiri je vodeće jedrilice dijelilo samo dva boda!

uskrsnja regata4

U zadnju regatu ušlo se bez kalkulacije. Tomislav Bašić izborio se za ‘pin start’ i odjedrio u lijevu stranu regatnog polja, a pratila ga je jedrilica Karpo, što se nakon male promjene vjetra u lijevo pokazalo kao najbolje rješenje, a jedino ih je uspjela nadmašiti posada Janske X koja je iskoristila dvije promjene vjetra pri kraju prve privjetrinske stranice. Nakon što se regata ‘rastegla’, Marina Kaštela i Janska X dobrim su jedrenjem odmaglile konkurenciji, među kojom je ‘bjesnila’ borba za dragocjeni plasman među prva tri koji je mogao značiti i pobjedu. Odluka koju je posada Male napravila na startu, pokazala se ključna za njihovu konačnu pobjedu do koje su došle pobjedom u trećem plovu, Marina Kaštela plasirala se na drugo mjesto, a Karlo Kuret na jedrilici One morao se zadovoljiti trećom pozicijom nakon što je u posljednji dan ušao s vodećeg mjesta. Koliko je regata bila kvalitetna govori i činjenica da je Kuret u prvoj regati dana izgubio priliku za ukupnu pobjedu za samo šesnaest sekundi! Organizacija, uvjeti, jedriličari i  ukupna atmosfera na regati bili su jednostavno genijalni, pa je sa svoje osamnaesto izdanje regata zaslužila čistu desetku.

(Izvor i foto:  www.uskrsnja-regata.com)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.