GAĆINA: Turci će odlučiti zaslužuje li Šibenik da ga, nakon odustajanja od Zadra, nastave podupirati u većem obimu

Da nisu izgubili već dobivenu utakmicu protiv Jollyja u Kupu, košarkaši Šibenika na blagdane bi otišli sa širokim osmijesima na licu. Dodamo li tom bolnom udarcu od gradskih rivala i (pre)visok poraz u Osijeku u posljednjem kolu prvog dijela A1 lige, dojma smo kako je zimska stanka za narančaste došla u pravo vrijeme. Ukupni dojam svakako je pozitivan, ‘Građani’ su s rekonstruiranom, pomlađenom momčadi, polusezonu završili s omjerom 7-3 i s, većim dijelom, lepršavom, obećavajućom igrom. Porade li u pauzi na tome kako prelomiti, privesti već dobivenu utakmicu kraju, u nastavku prvenstva mogli bi biti još bolji. To je naše mišljenje, ali puno važnije što o završenoj polusezoni, kao i o onoj koja slijedi misli predsjednik kluba Ante Gaćina. Istog smo pitali za još niz stvari koje kopka navijače narančastih, poput toga je li mogućnost igranja u ABA ligi zauvijek izgubljena i hoće li turska Dogus Grupa nakon odustajanja od značajnijeg ulaska u KK Zadar u sljedećim sezona povisiti ulaganja u GKK Šibenik. Pitali smo ga i je li priča o spajanju dvaju ovdašnjih košarkaških klubova definitivno završena ili je takvo što ipak moguće, zatim kakva je trenutna financijska situacija u klubu te još ponešto.

Gaćinu za početak pitamo kako ocjenjuje polusezonu, je li zadovoljan učinkom na parketu?

– Imam osjećaj da je moglo biti bolje, posebno u Kupu. U toj je utakmici, čini mi se, nedostajalo borbenosti, ali i malo sreće. Što se tiče prvenstva, mislim da smo premašili očekivanja, da smo s ovih sedam pobjeda mnoge ugodno iznenadili. Raduje me i što su mladi igrači pokazali da možemo računati na njih, da su iskoristili priliku. Bit će još bolji kada shvate koliko su dobri, da se mogu nositi sa svima. Ta naša mladost razlog je što s optimizmom gledam na budućnost kluba. –

Hoće li možda biti promjena u momčadi, postoji li mogućnost dovođenja nekog pojačanja?

– Ne vjerujem, niti ima potrebe za tim. Idemo dalje s ovom ekipom koja je pokazala da ima puno potencijala, da je pravi spoj iskustva i mladosti. Uostalom, financije su te koje diktiraju događanja, a naš budžet trenutno je takav kakav je.

Kakva je uopće financijska situacija u klubu? Isplaćuju li se igračima redovito plaće?

– Pa rekao bih da je stabilna. I u tom smo segmentu, kao i u onom sportskom, u gornjem dijelu lige.

Vratimo se na parket. Gdje na kraju prvenstva vidite GKK Šibenik? Čini se da plasman u Ligu za prvaka ne bi trebao biti upitan?

– U Ligu za prvaka se mora ući, nemamo tu što previše okolišati. Uostalom, i dosadašnji tijek prvenstva daje mi za pravo da budem tako kategoričan. Liga za prvaka naše je prirodno društvo, a za ući u nju trebat će, procjenjuje se, 11 pobjeda, možda 12. A je li moguće nešto više od toga? Ne bih se zalijetao s takvim zaključcima. Idemo prvo ostvariti taj osnovno cilj.

gkk turska instanbul 1

Puno se buke diglo ovog ljeta oko poziva u ABA ligu, javnost je bila zbunjena oko toga što se događa jer su iz kluba dolazile kontradiktorne izjave. Na koncu ste naljutili i Funcute koji su se, nakon odustajanja od regionalne lige, na neko vrijeme udaljili od Baldekina. Ono što vas želimo pitati jest, hoće li se GKK Šibeniku ikad više ukazati takva prilika za igranje u ABA ligi, možemo li se nadati da će se u skoroj budućnosti ipak ugurati u regionalno društvo?

– Nema sportaša, kluba, koji ne želi ići naprijed. Šibenik sa svojom košarkaškom tradicijom svakako zaslužuje imati ABA ligaša, ali za takvo nešto moraju se ostvariti financijske pretpostavke. Kada je Šibenka postala prvak bivše države, Šibenik je po ekonomskoj snazi, po gospodarstvu, bio drugi grad u Jugoslaviji. Jedno s drugim itekako je povezano. Dakle, spomenute financijske pretpostavke mogu se ostvariti samo ako je i sam grad na određenoj ekonomskoj financijskoj razini, ako u njemu postoje gospodarski subjekti koji imaju sredstava ali i volje ulagati u sport. Nitko sretniji od nas da smo ušli u ABA ligu, ali ne možeš se bezglavo upuštati u takvo nešto.

Što je s ‘vanjskom’ potporom, odnosno u vašem slučaju s Dogus Grupom? Nadate li se da bi glavni klupski sponzor, nakon što su se u medijima pojavile priče da su Turci odustali od ulaska u KK Zadar, mogao u nadolazećim sezona ‘odvrnuti špinu’, povećati ulaganja u GKK Šibenik?

– Ne bih imao ništa protiv da mi profitiramo od toga. Kako se ono kaže, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. U svakom slučaju, o tome hoće li povećati ulaganje u GKK Šibenik, nalaze li u tome svoj interes odlučit će oni sami, dakle Dogus Grupa. Na njima je da ocjene bi li im se to isplatilo, zaslužuje li ovaj klub da ga nastave podupirati u još značajnijem obimu.

Je li priča o spajanju fuziji GKK Šibenik i KK Jolly, koja je bila aktualna ovog ljeta, definitivno završena, ili je, košarkaškim rječnikom, samo uzet time out po tom pitanju. Drži li ta priča još uvijek vodu?

– Tu priču treba gledati s dvije strane. Ako gledamo racionalno, hladne glave, onda sigurno drži vodu, financijski ima smisla. Međutim, pitanje je ima li smisla inzistirati na klubu koji bi ostao bez navijača, a sve su naznake da navijači ne bi oprostili takvo spajanje. Šibenik je specifičan grad u kojem je jako teško, gotovo nemoguće uskladiti mišljenja. U svakom slučaju, ako i dođe do tog spajanja, mislim da to neće biti tako skoro, da je to daleka budućnost.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.