Hrvatski jedriličari među najboljima u svijetu

Finalni plovovi za odličja jedrili su se danas po laganom vjetru, sa programom se kasnilo jer u prvom dijelu dana vjetra uopće nije bilo. No, odjedreno je sve, a CRO jedro se ponovno našlo na postolju. Još nijedna velika regata ove sezone nije prošla bez hrvatskih predstavnika među osvajačima medalja.

 

U vrlo neizvjesnom i uzbudljivom finalu klase Laser ,Tonči Stipanović izborio se za broncu. Uoči plova za odličja, bodovne razlike među finalistima bilo su vrlo male, tako da je završnica regata donijela dosta promjena u poretku. Taktički je u finalu najbolje odjedrio Njemac Phillip Buhl i uzeo pobjedu, iskoristivši duel između Stipanovića i Australac Matthew Wearn, koje je nakon sedam jedrenja dijelio samo jedan bod. Drugo mjesto pripalo je Australcu, bronca Stipanoviću.

– Jako sam zadovoljan, cijeli tjedan je stvarno išlo dobro, druga regata Svjetskog kupa ove sezone da nisam imao nijedan ulaz slabiji od desetog mjesta, tako da sve to dobro ide. – komentirao je ovaj iznimni hrvatski sportaš.

Tonči je pokazao izvrsnu formu ususret Svjetskom prvenstvu u Kanadi koje počinje krajem lipnja.

 

Među dvojcima nadomak postolja ostali su Šime Fantela i Igor Marenić, deseto mjesto u finalu, četvrto ukupno. Nije medalja, ali naravno i dalje je sjajan rezultat.

  • Toliko smo puta jedrili za medalju upravo protiv ove grčke posade, protiv Mantisa i Kagialisa, i uvijek smo mi iz tih duela izlazili kao pobjednici, evo jednom je otišlo u njihovu korist haha. Odlično smo startali, imali smo Grke iza sebe, međutim oni su odmah nakon starta napravili manevar i otišli u desnu stranu polja, mi iz naše pozciji to nismo mogli pokriti i odlučili smo otići lijevo, u stranu koja se u kasnijim finalima u danu pokazala kao bolja. Međutim Grci su s nekim svojim privatnim refulom prošli i više ih nismo uspijeli stići – prenio nam je Šime.

Prvo mjestu su osvojili Amerikanci Mcnay i Hughes. Šime i Igor će se vrlo kratko odmoriti kući, dva dana, nakon toga putuju za Kiel na regatu Europskog kupa, što će iskoristiti kao pripremu za Europsko prvenstvo krajem mjeseca u Danskoj.

 

Ivan Kljaković Gašpić iz dana u dan radio je male korake naprijed u poretku klase Finn, zauzeo je u konačnici sedmo mjesto, s četvtim ulazom u finalnom plovu. Pobjednik regate je Britanac Giles Scott.

 

Na neolimpijskoj dasci sa zmajem šesto mjesto, i nakon finala ,zadržao je Martin Dolenc. Prvi je Španjolac Florian Trittel.

 

Još jedna regata prošla je više nego dobro, ovakvi rezultati gotovi da više nisu ni vijest, mogu nas iznenaditi samo neki plasmani van finala, što također ne bi bilo ništa strašno s obzirom na žestoku konkurenciju koja „pumpa“ formu prema vrhuncu sezone. Naši jedriličari doslovno su nas razmazili konstatnim vrhunskim postignućima!    

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.