Više

    INTERVJU A. Grbac: ‘Vrlo blizu sam odluci da mjesto predsjednika prepustim nekom drugom’

     

    Šibenik trese košarkaška groznica. Kako i neće kad su narančasti osvojili prvo mjesto u regularnom dijelu A1 lige i onda autoritativno, na fascinantan način izborili polufinale play-offa. Oni najveći optimisti vjeruju kako se može ponoviti 1983., da naslov državnog prvaka može ponovno sljetjeti na Baldekin. Među njima je i predsjednik GKK Šibenika Ante Grbac. On je jedan od kreatora šibenskog košarkaškog proljeća koji je od prvog dana isijavao optimizom. Na prvoj službenoj presici uoči početka sezone jedini je kazao: možemo do finala! Mnogi su ga tada u čudu gledali. Sada, nekoliko mjeseci kasnije, njegovo ‘gatanje’ vrlo je realno.

    To svoje predviđanje ponovio je i u intervjuu za Šibenski portal. U njemu je otkrio puno zanimljivih i iznenađujućih stvari. Poput one da će navjerojatnije odstupiti s mjesta predsjednika na kraju sezone, a mnoge će, vjerujemo, iznenaditi i njegov stav o fuziji dvaju šibenskih košarkaških klubova.

     

    Uoči početka sezone davali ste vrlo optimistične najave, vidimo sada, s pokričem. Između ostalog, najavili ste i igranje finala. Od kud toliki optimizam, tolika vjera u novu momčad?

     

    Od tuda što imamo mladog ambicioznog trenera koji 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu živi košarku i dečke koji bi poginuli jedan za drugog. Kad ih čovjek vidi koliko cijene jedan drugog, koliko žive za momčad i zajedništvo nije teško biti optimist. Uz to, imamo i najboljeg šestog igrača na svijetu, šibenske Funcute koji su ove godine cijeloj Hrvatskoj pokazali kako izgleda navijačka skupina koja svoje djelovanje temelji na sto posto ljubavi prema klubu i gradu uz nula mržnje prema bilo čemu drugom.

     

    Jeste li očekivali da ćete biti baš prvi nakon regulranog dijela ili je to premašilo i vaša očekivanja?

     

    Ja još uvijek očekujem da budemo prvi i nakon play offa, a optimizam temeljim na gore navedenim činjenicama.

     

    Ispunili ste gotovo sva obećanja. Da nije bilo poraza od Cibone u posljednjem kolu ‘palo’ bi i ono o svim pobjedama na domaćem trenu? Boli li te taj poraz?

     

    Pa razmišljao sam na početku da se bacim sa šibenske rive, ali rekoh hajde da pobjedimo Cedevitu u gostima i da se prvim mjestom na kraju regularnog dijela probam iskupiti žestokim kritičarima koji su mi spočitavali taj jedan poraz. Nadam se da su sad čak i oni zadovoljni.

     

    Koga biste htjeli u polufinalu, Cibonu ili Zadar, i zašto?

     

    Volio bih Cibonu jer smatram da ne postoji momčad u Hrvatskoj koja će nas u jednoj sezoni pobijediti četiri, pet puta zaredom. Sad je naš red da pobjeđujemo i veselim se polufinalu.

     

    Ekipa je u sjajnoj formi, što je pokazala i utakmica u Trnskom. Može li Šibenik otići do kraja i uzeti naslov?

     

    U Zagrebu je ekipa odigrala nadrealno, s takvom igrom mislim da ni Cedevita ne bi imala šanse protiv nas. Naravno da možemo otići do kraja, a ako ne odemo budite sigurno da će to biti na način da će dečki izginuti na terenu pokušavajući.

     

    Koliko je izgledno da Šibenik zaigra u ABA ligi u novoj sezoni? Neslužbene informacije govore da će pozivnice opet ići Cedeviti, Ciboni i Zadru? Trenutno gledajući, koliki su izgledi, u postocima, da Šibenik igra u ABA ligi, a koliki da će igrati Ligu prvaka?

     

    Već sam negdje rekao da je i ABA ligi u interesu da im igraju najbolje ekipe iz Hrvatske, a GKK Šibenik je ove sezone najmanje drugi u hrvatskom prvenstvu pa sam i u toj situaciji optimist. S obzirom na to da ja ne mogu utjecati na odluku čelnika ABA lige ne bi se upuštao u prognoze o izgledima.

     

    Čemu ste vi skloniji? Navodno glavni sponzor preferira ABA ligu?

     

    Ja sam skloniji FIBA ligi, ali bez sponzora ne možemo igrati ni jedno ni drugo natjecanje, tako da ćemo za sada gurati igranje u ABA ligi.

     

    Hoće li Šibenik, prime li ga u regionalno društvo, odnosno u Ligu prvaka, moći igrati domaće utakmice na Baldekinu?

     

    Dvorana će biti spremna za početak sljedeće sezone i imat će 2.000 sjedećih mjesta s adekvatnim stojećim koševima tako da ćemo ispunjavati uvjete za igranje ABA lige i Lige prvaka.

     

    Letvica je sada podignuta, shodno tome nameće se pitanje o izgledu momčadi za sljedeću sezonu. Dakle, postoje li već želje o pojačanjima, o igračima koje biste doveli?

     

    Ajmo prvo završit ovu sezonu pa ćemo lako onda razgovarat o sljedećoj. Vrlo blizu sam odluci da mjesto predsjednika prepustim nekom drugom, pa bi bilo pošteno i da ta osoba zajedno sa trenerom sastavlja roster za novu sezonu.

     

    Odlazite? Zašto?

     

    Uglavnom zbog stresa.

     

    Kakav je vaš stav o fuziji dvaju šibenskih košarkaških klubova. Jeste li pobornik te ideje i koliko je ona izgledna?

     

    Ja sam za to da bude jedan grad – jedan klub. Pazite, Zadar od grada dobiva šest milijuna kuna, Split dobiva pet miljuna, a Šibenik  i Jolly dobivaju po 300 tisuća kuna.  Funcuti su već ove sezone pokazali da mogu mržnju prema drugim klubovima zamjeniti isključivo ljubavlju prema GKK Šibeniku. E pa radi te ljubavi bi trebali gledati što je najbolje za klub, a ima li bolje stvari od novog jakog i velikog sponzora kao što je Josip Stojanović.

     

    Funcuti su protivnici spajanja, odnosno ulaska Josipa Stojanovića u GKK Šibenik. Vjerujeti li da ih se može ‘omekšati’ po tom pitanju?

     

    Ako Funcuti ne prihvate spajanje, odnosno ulazak Josipa Stojanovića u GKK Šibenik to se sigurno neće dogoditi. Klub bez publike nema smisla i ja sigurno neću biti taj koji je razdvojio Funcute od kluba. Samo se iskreno nadam, radi dobrobiti GKK Šibenika i šibenske košarke općenito, da ćemo uspjeti sjesti svi zajedno za stol te rješiti problem šibenske košarke jednom zauvijek.  Znači moja vizija je da u upravi GKK Šibenika budu predstavnici Grada Šibenika koji će davati minimalno milijun kuna godišnje, zatim predstavnici Dogus grupe, predstavnici Josipa  Stojanovića i predstavnik Funcuta. Svi zajedno da udružimo snage s ciljem da GKK Šibenik dominira hrvatskom košarkom onako kako to sada radi Cedevita. Osvajanje legendarne titule 1983. godina se nikad ne bi dogodila da su u gradu bila dva kluba, zato se iskreno nadam da će Funcuti prihvatiti moj stav. Samo Šibenik!

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Ujutro sunčanije, popodne kiša, a od nedjelje opet...

    Premda većinom sunčanije i toplije nego prošlih dana, do subote još ponegdje pljuskovi, pa i grmljavina. Od nedjelje do utorka stabilnije i opet iznadprosječno...

    Objavljeni detalji slavljeničke turneje Bijelog dugmeta: Evo kada...

    Bijelo dugme, jedan od najvećih rock and roll sastava s područja bivše Jugoslavije, ove i iduće godine slavi 50. rođendan dugoočekivanom turnejom nazvanom “Doživjeti...

    Prominjani u pripremama za tradicionalne 67. Prominske igre...

    Prominske igre – tradicionalna kulturno-sportska manifestacija kojom Prominjani njeguju tradiciju svojim predaka i čuvaju od zaborava običaje i navike svojih starih, koji su svake...

    Beogradski Proto Tip stiže u Šibeniku, a za...

    U sklopu glazbenog programa 'Nevidljiva scena' u subotu, 27. travnja u 21.30 sati u klubu Azimut, koncert će održati beogradski bend Proto Tip kojeg...

    NAJNOVIJE

    Ujutro sunčanije, popodne kiša, a od nedjelje opet ljeto u proljeću

    Premda većinom sunčanije i toplije nego prošlih dana, do subote još ponegdje pljuskovi, pa i grmljavina. Od nedjelje do utorka stabilnije i opet iznadprosječno...

    Objavljeni detalji slavljeničke turneje Bijelog dugmeta: Evo kada će biti prvi koncert u Hrvatskoj

    Bijelo dugme, jedan od najvećih rock and roll sastava s područja bivše Jugoslavije, ove i iduće godine slavi 50. rođendan dugoočekivanom turnejom nazvanom “Doživjeti...

    Prominjani u pripremama za tradicionalne 67. Prominske igre u Oklaju

    Prominske igre – tradicionalna kulturno-sportska manifestacija kojom Prominjani njeguju tradiciju svojim predaka i čuvaju od zaborava običaje i navike svojih starih, koji su svake...

    Beogradski Proto Tip stiže u Šibeniku, a za sve je ‘kriva’ Nevidljiva scena

    U sklopu glazbenog programa 'Nevidljiva scena' u subotu, 27. travnja u 21.30 sati u klubu Azimut, koncert će održati beogradski bend Proto Tip kojeg...