IVO KREČAK: Na Gradu je ili da riješi dug ili da ugasi HNK Šibenik

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Počeo je  proljetni dii 3.HNL jug,  HNK Šibenik je jučer uspješno startao pobjedom,  a konačni cilj je samo jedan – izboriti drugu ligu. Međutim, taj plan mogao bi propasti već 31. ožujka. Naime, klubovi do tog datuma moraju poslati dokumentaciju za dobivanje licenci, između ostalog i onu o urednom financijskom stanju. Drugim riječima, želi li Šibenik dobiti licencu za Drugu ligu, dugova ne smije imati, ili, ako ih ima, mora priložiti potvrdu o pristanku vjerovnika na odgodu njihova podmirenja. A klub sa Šubićevca i dalje je opterećen dugom od oko sedam milijuna kuna, kojeg je sadašnja uprava (čitaj direktor i jedini član uprave Ivo Krečak) naslijedila od one bivše, na čelu s Goranom Paukom. I vrlo je upitno hoće li se rješenje pronaći do spomenutog datuma.

RJEŠENJE PODIZANJE KREDITA?

Problem je, naime, što se 3,7 milijuna kuna tog duga odnosi na drugi mirovinski stup, a kada je država u pitanju, mjesta za manevar baš nema puno. Šibenski tjednik još je u studenom 2013. godine, u jeku procesa preoblikovanja HNK Šibenik u sportsko dioničko društvo, unatoč Paukovim suprotnim tvrdnjama upozoravao kako se taj dug neće moći pretvoriti u udjele te da će ga klub, odnosno Grad kao većinski vlasnik, morati kad – tad podmiriti. A želimo li narančaste sljedeće sezone gledati u drugoj ligi, podmiriti se, kako smo kazali, mora do kraja ožujka.
– Još uvijek pokušavamo pronaći varijantu otplate duga, osobito onog dijela koji se odnosi na drugi mirovinski stup, koji po zakonu nismo mogli pretvoriti u vlasničke udjele. S Ministarstvom financija pregovarali smo o obročnoj otplati tog duga, međutim, iako ova opcija nije potpuno odbijena, mislim da ćemo teško moći dug rješavati na ovaj način – kaže gradonačelnik Željko Burić.
Kada smo u studenom prošle godine razgovarali o ovoj temi, gradonačelnik je bio vrlo decidiran i kazao kako ‘dug nogometnog kluba nije dug Grada i Grad ga neće platiti’.

ODLUKU PREPUSTITI GRADSKOM VIJEĆU

Sada je, međutim, malo ‘smekšao’ stav, pa će eventualnu odluku o spašavanju kluba prepustit Gradskom vijeću.
– Prije svega očekujem od uprave kluba da Gradu predlože neko rješenje. Također, situaciju s HNK Šibenikom ova je gradska vlast naslijedila, te ju je morala odraditi do kraja jer je Gradsko vijeće usvojilo model preuzimanja kluba od strane Grada, i odlučilo da klub treba spašavati. Nemam ništa protiv toga, ali zbog toga ću na isti način od Gradskog vijeća tražiti odluku da se klubu i dalje pomaže. Kako je prva odluka donesena zajednički, mislim da na isti način moramo donijeti i ovu drugu odluku – kaže Burić.
Gradonačelnik ne skriva kako je i kredit jedna od varijanti otplate duga kluba. No, kaže kako ne bi bilo pošteno staviti sve to na pleća Grada, odnosno, da bi u tom slučaju u kreditu morati participirati i klub. No, ponovio je Burić, o svemu će tražiti potvrdu Gradskog vijeća.

PLASMAN U 2.HNL KLJUČAN ZA OPSTANAK KLUBA

Direktor šibenskog trećeligaša kaže kako bi bila tragedija da nakon što igrači na travnjaku izbore viši rang u 2.HNL ne mogu iz administrativnih razloga.
– Plasman u drugu ligu ključan je za opstanak kluba. Kao trećeligaši ne možemo nikog vezati ugovorom, pa nam mladi talenti odlaze bez ikakve odštete, a što nam se nedavno i dogodilo. Mi već sada imamo pet, šest igrača u omladinskom pogonu na kojima bi u skoroj budućnosti mogli zaraditi, ali, kako sam kazao, bez plasmana u drugu ligu moći će otići kada kod žele. Primjera radi, ova svota od 3,7 milijuna kuna je protuvrijednost dva transfera Frane Bitunjca u Fiorentinu – kaže Krečak izražavajući nadu kako će se do 31. ožujka pronaći neko rješenje.
Kao jedno od njih i on vidi u podizanju kredita, a drugo u ‘milosti’ države, odnosno, da im se dug prema njoj prolongira na neodređeno vrijeme, ili čak oprosti jedan dio. U svakom slučaju, Krečak je svjestan kako će ključnu ulogu oko sudbine kluba odigrati Grad Šibenik.
– Klub je nakon preoblikovanja praktički postao jedna od gradskih firmi i pred Gradom je teška odluka, odnosno mora izabrati – pronaći način kako riješiti dug ili ugasiti klub. Znamo da je prije preoblikovanja dug iznosio preko 60 milijuna kuna i bilo bi šteta da se klub ugasi zbog ovih sedam milijuna kuna – mišljenja je Ivo Krečak.
Dakle, na potezu je Grad. A vremena nema puno.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.