" "
Više

    " "

    ‘Jednog ću se dana vratiti u Šibenik, ali to neće biti tako skoro’

     

    Zahvaljujući sjajnim igrama u narančastom dresu, Ante Kulušić je privukao pažnju brojnih europskih klubova, da bi na kraju izabrao Genclerbirligi. Šibenik je te 2009. godine od njegove prodaje zaradio oko 350 tisuća eura, a turski klub dobio pouzdanog, čvrstog stopera. Koliko ga Turci cijene pokazalo se nedavno, kada su mu ponudili novi, 2,5-godišnji ugovor.
    – Prethodni ugovor istjecao mi je na ljeto ove godine, pa mi je velika satisfakcija što su mi već u siječnju ponudili novi ugovor. Tom gestom pokazali su da cijene mene i moje igračke kvalitete – kaže Kulušić dodajući kako je  imao ponuda iz drugih klubova,  ali je odlučio  ostati u Genclerbirligiju.

    PRODUŽIO UGOVOR

    Kako i ne bi, kada mu je, kaže, u Turskoj odlično.
    – Iako ima preko 4,5 milijuna stanovnika Ankara je jako miran grad. U ovih nešto više od tri godine, koliko sam ovdje, već sam se navikao na njihov način života, skroz sam se udomaćio i jako mi je lijepo. Turci su jako gostoljubivi, opušteni su i ugodni. Sport je ovdje vrlo važna ‘stavka’ u životu, puno se novaca ulaže u njega i navijači jako cijene sportaše, tako da je ugodno biti nogometaš u Turskoj. Jedino mi jako nedostaje naše more – ističe Kulušić koji je u početku imao ‘jezičnih’ problema.
    – Turski jezik jako je kompliciran, ali u ove tri godine sam naučio dovoljno da mogu samostalno komunicirati u bilo kojoj situaciji.
    Kulušić je standardan u prvoj momčadi, ima punu minutažu i praktički je nezamjenjiv u srcu obrane. Zbog ozljede koljena propustio je nekoliko utakmica u drugom dijelu sezone, ali sada se vraća na teren.
    – Jako sam zadovoljan svojim statusom, svojim igrama i napretkom. Svi koji me poznaju znaju da sam profesionalac i da uvijek nastojim dati sve od sebe – kaže Ante koji s Genclerbirligijem ove sezone postiže odlične rezultate u turskoj Super ligi.
    – Peti smo na ljestvici. Nadam se da ćemo do kraja izboriti neko od europskih natjecanja i uspijemo li u tome,  bit će ovo jedna od najboljih klupskih sezona – ističe Kulušić koji je pun hvale za klub iz Ankare.
    – U klub se ulaže jako puno novca.  Imamo vrhunski kamp, idealne uvjete za treniranje i jako dobro razvijenu školu nogometa. Genclebirligi je  poznat po tome što kupuje mlade igrače, razvija njihov potencijal te i ih onda prodaje turskim velikanima, poput Fenerbahcea, Besiktasa i Galatasaraya. Sve u svemu,  sretan sam što sam dio takvog kluba – kaže 25-godišnji nogometaš.
    Pritisak medija i navijača, dodaje, veći je nego u Hrvatskoj, što ne čudi s obzirom na zaluđenost Turaka nogometom.
    – Taj je pritisak pogotovo velik prema nama strancima, jer se od nas najviše i očekuje. Svaki trening redovito prate novinari ali i navijači. Turci su zaljubljenici u nogomet, pa je normalno da se prati svaki naš korak – objašnjava Kulušić.

    REDOVITO PRATIM HNL

    Pitamo ga koliko je velika afera oko namještanja nogometnih utakmica u Turskoj utjecala na prvenstvo i općenito nogomet u Turskoj, je li se što promijenilo nabolje?
    – Svi smo ostali iznenađeni aferama koje su potresle turski nogomet, ali tome se moralo stati na kraj.  Upravo je u tijeku sudski postupak u vezi namještanja utakmica, u pritvoru je završilo preko 50 nogometnih djelatnika. Ukoliko se dokaže sudjelovanje u namještanju, nekim klubovima prijeti i izbacivanje iz prve lige. Nadam se da će završetkom ove akcije turski nogomet profitirati i biti još jači nego prije – optimističan je Kulušić kojeg veseli što su  se i u Hrvatskoj počeli obračunavati s nogometnim ‘podzemljem’. To našem nogometu, ističe, može donijeti samo dobro.
    – Redovito pratim hrvatsku ligu, čujem se s bivšim suigračima. Jako mi je žao što je nogomet upao u krizu. Svi znamo da hrvatski prvoligaši, izuzev Dinama, nemaju novca, i mislim da je zato kvaliteta lige sve slabija. Najveći problem je loša infrastruktura i manjak ulaganja u omladinski pogon. Većina klubova i dalje se vodi krilaticom „nitko ti ne može dati onoliko koliko ti ja mogu obećati“. Recimo, ovdje u Turskoj sada imaju jako zanimljiv model stimuliranja klubova. Naime, nogometni savez za svaku utakmicu osigurava određenu svotu novca koja ide pobjedniku, a u slučaju neriješenog klubovi ju dijele na pola. Dakle, igrači dan-dva nakon utakmice dobivaju određenu svotu novca. Zamislite da je budžet utakmice Šibenik-Karlovac 100 tisuća kuna i da igrači znaju da će pobjedom priskrbiti novac sebi i svom klubU? Sigurno  bi bili motiviraniji, a  nogomet kvalitetniji. Međutim, svjestan sam da je turska liga financijski neusporedivo jača nego hrvatska i da je takav model kod nas teško provediv. Ali, kada su primanja hrvatskih prvoligaških nogometaša tako mala, onda je red da barem budu redovita – kaže Kulušić, koji, naravno, posebno prati što se događa u njegovom bivšem klubu.
    –  Jako mi je žao što se Šibenik našao u ovakvoj situaciji. Najviše mi je žao igrača, ali i trenera Tomića koji je pokazao da je zaslužio povjerenje uprave. Uvjeren sam da je Tomić dobio priliku na početku sezone, klub ne bi bio u situaciji da se bori za ostanak u ligi. Iako su u nezavidnom položaju, od sveg srca im želim da ostanu u ligi, ali svi smo svjesni da s postojećim  kadrom to neće biti jednostavno. Kada igrači ne prime plaću godinu dana, ne može se ni  očekivati bolji rezultat od sadašnjeg – kaže Kulušić.

    ŠTRAJK MOŽDA NIJE BIO NAJSRETNIJE RJEŠENJE

    Ali unatoč tome što su igrači bili u jako teškom položaju,  Kulušić  smatra da štrajk možda i nije bilo najbolje rješenje.
    – Iako su igrači sto posto u pravu, što su se htjeli izboriti za ono što su pošteno zaradili, možda bi bolja opcija bila da su pojedinačno otišli na arbitražu, a zbog kluba odigrali i ta posljednja dva kola jesenjeg dijela prvenstva – smatra Kulušić.
    Vidi li se jednog dana opet u HNL-u, točnije u Šibeniku?
    – Naravno da se želim vratiti u Hrvatsku, u svoj matični klub. Ali, iskreno, sumnjam da će to biti tako brzo. Još sam mlad i  želja mi je nakon Genclerbirligija igrati u nekoj od liga petice – zaključio je Kulušić, dodajući kako u Šibenik dolazi kad god mu se ukaže prilika.
    – Kući dođem gotovo svaka dva, tri, mjeseca, ovisno o obvezama, ali uglavnom samo na vikend. Vjerojatno bih češće dolazio kada bi postojao direktni let iz Ankare za Split. Ali,  sve to nadoknadim preko ljeta, kada imamo nešto dulju pauzu – kazao je za kraj Kulušić.

    Ermin Zec i ovdje je dokazao svoju kvalitetu

    U Genclerbirligiju igra još jedan bivši nogometaš Šibenika, Ermin Zec. Sjajni napadač kojeg su obožavali šibenski navijači, u klub iz Ankare stigao je godinu dana nakon Kulušića, a Šibenik je na njegovom transferu zaradio milijun eura. Očekivano, Ante i Zeko su praktički nerazdvojni.
    – S Erminom provodim najviše vremena, kako na treningu tako i izvan kluba. On je jako pozitivna osoba, a i ovdje su se svi vrlo brzo upoznali s njegovim nogometnim kvalitetama koje je pokazivao u Šibeniku. Zec je igrač koji jednim potezom može riješiti utakmicu i svi smo sretni što ga imamo u momčadi.  Iako ne igra na svojoj poziciji, zabio je nekoliko ključnih pogodaka – nahvalio je svog suigrača Kulušić.

    Turci su teško prihvatili ispadanje od Hrvatske

    Kao što je poznato, Hrvatska je u dodatnim kvalifikacijama za Euro izbacila Tursku, što su tamošnji navijači, kaže Kulušić, jako teško prihvatili, ali i priznali kako je prolaz Vatrenih apsolutno zaslužen.
    – Turci su jako puno očekivali od svoje reprezentacije i poraz im je jako teško pao. Svu krivnju svalili su na izbornika Hiddinka, jer smatraju da pripadaju europskom vrhu. S druge strane, igra Hrvatske ih je oduševila, posebno Ivica Olić. Suigrači su mi, naravno, čestitali i zaželjeli nam uspjeh na Euru. Tih je dana bilo jako ugodno biti Hrvat u Turskoj – ističe Kulušić.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...